INCIDENT

El fiscal demana que torni a presó el guàrdia civil de 'La manada' per risc de fuga

Argumenta la seva decisió en la intenció d'Antonio Guerrero de sol·licitar un passaport dilluns passat

La seva defensa contradiu la Policia i assegura que només va provar d'obtenir-ne una còpia per entregar-lo al jutjat, ja que l'havia perdut

zentauroepp43967083 graf7267  sevilla  25 06 2018    antonio manuel guerrero  un180628121442

zentauroepp43967083 graf7267 sevilla 25 06 2018 antonio manuel guerrero un180628121442 / Pepo Herrera

5
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La Fiscalia de Navarra ha sol·licitat a l’Audiència foral la celebració d’una vista breu en la qual reclamarà la tornada a presó d’Antonio Manuel Guerrero, el guàrdia civil de 'La manada', després de conèixer-se que va intentar aconseguir un passaport dilluns passat malgrat la prohibició de sortir del país. El ministeri públic, que ahir mateix va presentar el recurs contra la resolució d’excarceració dels cinc nois sevillans, considera que després d’aquesta petició hi ha un “risc de fuga” real manifestat en l’“intent de trencament” de la mesura cautelar expressament acordada en la resolució, en què s’explicitava que “no podia obtenir un passaport nou en el futur”. I demana que es dedueixi testimoni per si se li podria atribuir un nou delicte de trencament de mesura cautelar en grau de temptativa.

Guerrerocondemnat a nou anys de presó per abusos sexuals a una noia en els Sanfermines del 2016 juntament amb els altres membres de 'La manada', va intentar el dilluns 25 obtenir el passaport en una comissaria de Sevilla, però la seva petició va ser rebutjada per la cap del equip d’expedició d’aquests documents al tenir prohibida la sortida del territori nacional. La seva advocada desmenteix la versió de la Policiai assegura que simplement va anar a informar-se sobre els tràmits a seguir ja que havia extraviat el document, i que en un “excés de zel” va provar d’obtenir-ne una nova còpia per entregar-la al jutjat en temps i forma, tal com havia sigut requerit a la resolució de la posada en llibertat. Per aquesta raó, ja ha presentat un escrit al jutjat explicant que al no tenir el document físic no pot entregar-lo.

L’intent de sol·licitar un nou document va saltar a través de la Policia Nacional, que a les xarxes socials va assegurar: "Enxampat un dels membres de #LaManada quan intentava obtenir un passaport... tenint en vigor una prohibició de sortida del territori espanyol per un jutjat. Així no".  Els lletrats de ‘La manada’ s’han mostrat molt molestos amb aquest comentari, ja que podria suposar la revocació immediata de la seva posada en llibertat per incompliment de les mesures cautelars a l’insinuar una possible fuga, i estudien fins i tot mesures legals. "No tot val", van insistir les fonts.

Segons va recordar la lletrada de Guerrero, la resolució de posada en llibertat dictada la setmana passada incloïa l’entrega del passaport com a mesura cautelar per garantir la impossibilitat d’abandonar el país. El termini vencia aquest divendres, per la qual cosa l’exguàrdia civil va decidir acudir a la comissaria de Tablada, a Sevilla, el primer dia feiner des de la seva sortida de presó, divendres. Insisteix que Guerrero tenia el document extraviat, i sospitava que a més caducat, d’aquí que per recomanació justificar davant del jutge la no entrega del document físic. Així, el condemnat havia sol·licitat cita prèvia per fer aquest tràmit i va acudir a les 11,30 hores a la comissaria, on va saltar l’alerta per impedir la seva renovació.

La lletrada explica també que quan una hora i mitja després va acudir al jutjat per complir l’altre tràmit imposat per l’Audiència de Navarra, el de la firma, va preguntar de nou quin era el procediment per entregar el document físic, i li van informar que no era necessari perquè ja constaven en la base policial totes les seves dades i la pèrdua del passaport. 

Compareixença al jutjat

Guerrero està en llibertat provisional des de divendres passat, 22 de juny, després d’abonar la fiança de 6.000 euros que li va imposar l’Audiència de Navarra per sortir de presó. Com la resta dels condemnats, ha de comparèixer cada dilluns, dimecres i divendres al jutjat de guàrdia de la seva localitat de residència i així ho va fer el mateix dilluns i dimecres.

També té prohibit anar a Madrid, lloc de residència de la denunciant, amb qui tampoc es poden comunicar per cap mitjà o procediment. Així mateix, se li va retirar el passaport i se’ls va prohibir sortir del territori nacional sense autorització judicial, a més de designar un domicili on pugui ser trobat, així com un telèfon de contacte, amb l’advertència expressa que en el cas de no ser localitzat immediatament s’expedirà la corresponent ordre de crida i cerca.

Pare després d’un vis-a-vis

Guerrero, nascut el 1989 i guàrdia civil des del 2015, va ser pare després d’un vis-a-vis amb la seva nòvia de sempre, mentre complia presó provisional pels fets jutjats.

Condemnat a 9 anys de presó per delictes continuats d’abús sexual amb prevalença i absolt del delicte d’agressió sexual, va ser condemnat, a més, a 300 euros de multa per furt, per sostreure el mòbil a la víctima. Al seu telèfon s’hi van trobar la majoria dels vídeos de l’agressió de Pamplona.

La notícia del seu suposat intent d’aconseguir un nou passaport ha generat una cadena de reaccions de repulsa i de crítiques a la llibertat provisional dels condemnats després que el tribunal entengués que no hi havia risc de fuga.

Recurs de la fiscalia

L’incident amb el passaport es produeix el mateix dia en què tant la Fiscalia de Navarra com l’acusació particular i popular presentaven el recurs contra la llibertat provisional dels membres de 'La manada'. En un escrit de quatre pàgines, el ministeri públic incideix sense embuts precisament que hi ha risc de fuga, risc de reiteració i desprotecció de la víctima. Així, remarca que malgrat que les penes imposades són inferiors als sol·licitats per les acusacions, ara pesa sobre els condemnats un càstig de nou anys, és a dir, "una pena greu derivada de la comissió d’un delicte greu".

Notícies relacionades

A més, recorda la Fiscalia que quatre dels cinc condemnats estan sent investigats també per abusos sexuals i contra la intimitat comesos a Pozoblanco dos mesos abans del que va passar a Pamplona, que sumarien més anys de presó a la seva condemna. Apel·la per tant a la reiteració i que aquestes "conductes" delictives "no són un fet aïllat". "I l’al·legació que els processats no reincidiran perquè han perdut l’anonimat, simplement condueix a excloure el risc de reiteració delictiva a qualsevol processat per fets greus que hagin tingut transcendència mediàtica".

Finalment, la fiscalia comparteix els arguments del president del tribunal, que s’oposava a la llibertat provisional, a l’entendre que hi ha desprotecció de la víctima. Entre altres raons perquè la prohibició d’entrar a la Comunitat de Madrid queda en res si la víctima es desplacés fora d’aquest territori, la qual cosa suposa "una limitació deambulatòria més gran" per a ella que per als condemnats.