La Fiscalia, contra l'anunci del Govern de defensar les víctimes

La Fiscalia General fa públic un comunicat per recordar que l'acusació pública té ja encomanada aquesta funció

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / J.G. Albalat

Julián Sánchez Melgar es va acomiadar divendres passat de la carrera fiscal en espera que María José Segarra sigui nomenada fiscal general de l’Estat. Però això no ha impedit que la Fiscalia General de l’Estat hagi volgut sortir al pas de la seva carrera "contra les declaracions efectuades perla portaveu del Govern en la roda de premsa posterior a l’últim Consell de Ministres celebrat el 22 de juny", Isabel Celaá, en què va anunciar que el Govern estudiaria la personació de l’Estat en defensa de les víctimes d’agressió sexual".

En una nota, en què es desprèn el malestar que l’anunci ha causat en la carrera fiscal i més per un gabinet en què la ministra de Justícia, Dolores Delgado, és fiscal, i compta amb dos jutges, la Fiscalia General de l’Estat diu que vol "informar els ciutadans que la defensa i tutela de les víctimes està garantida per la intervenció del ministeri fiscal en tots els procediments en què hi ha denúncia, per mandat constitucional" i el seu propi estatut.

"Aquesta ha sigut, i continuarà sent, la posició i la pràctica del ministeri fiscal en tots els procediments penals amb relació a les víctimes, molt singularment respecte de les que ho són de delictes sexuals, duent a terme la seva defensa integral, tant en el vessant penal com en tots els aspectes regulats a l’Estatut de la Víctima", afegeix el comunicat.

Notícies relacionades

Després de l’anunci del Govern divendres, Twitter va bullir amb les crítiques, sobretot de fiscals, però també de jutges, que van entendre que es tractava d’ignorar la tasca que desenvolupa el ministeri públic en aquests procediments. Argumentaven que la presència de l’Advocacia de l’Estat en aquest tipus de procediments no tenia sentit i que es feia per sortir al pas de les crítiques i protestes que es van produir per la posada en llibertat dels membres de ‘La manada’ condemnats pels fets dels Sanfermines del 2016. 

De fet, en aquest judici, la Fiscalia ha sol·licitat un pena que supera els 20 anys de presó per a tots i, per això, ha recorregut la sentència que només els va condemnar a nou. També va sol·licitar que se’ls prorrogués la presó.