accés a la universitat

Gairebé 34.000 catalans estan cridats aquesta setmana a fer la selectivitat

És la xifra més alta d'estudiants matriculats en les proves des que aquestes es realitzen

La generació nascuda l'any 2000 es trobarà amb poques novetats respecte a edicions passades

zentauroepp43715912 barcelona 12 06 2018 sociedad pruebas de acceso universidad 180612092125

zentauroepp43715912 barcelona 12 06 2018 sociedad pruebas de acceso universidad 180612092125

3
Es llegeix en minuts

Un total de 33.895 alumnes, la xifra d’estudiants més gran des que s’organitzen els exàmens, se sotmetran a partir d’aquest dimarts, i durant tres dies, a les proves d’accés a la universitat a Catalunya, la més coneguda com a selectivitat. La majoria d’ells són joves nascuts l’any 2000, la primera generació de l’actual mil·lenni. L’augment de 1.813 estudiants que es presenten a la selectivitat aquest juny respecte als que la van fer l’any passat suposa un increment del 5,6%.

Segons dades de la secretaria d’Universitats de la Generalitat, un total de 27.878 estudiants de segon de batxillerat, 2.738 estudiants més de cicles formatius de grau superior i 3.279 de matrícula lliure (procedents del batxillerat d’altres anys que no van fer les PAU o volen millorar nota) s’examinaran en la fase específica de la selectivitat.

D’ells, 3.401 estudiants faran també la prova d’aptitud personal (PAP) per accedir als estudis d’educació infantil i primària que es durà a terme dissabte, 16 de juny.

Dues fases: la general i la de pujar nota

Com està passant els últims anys, les proves es divideixen en dues fases: una de general, que és obligatòria i consta d’un total de cinc exàmens, i una altra d’específica, que és voluntària per a tots els d’estudiants i serveix per pujar nota fins a un màxim de 14 punts.

En la fase general, els alumnes s’examinaran de quatre matèries comunes (Llengua Catalana, Llengua Castellana, Llengua Estrangera i Història) i una matèria a elegir que estarà vinculada a les escollides en la seva opció de batxillerat. Així, els estudiants podran escollir entre Matemàtiques, Llatí, Fonaments de les Arts i Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials.

Els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de batxillerat (que té un valor del 60 %) i la qualificació obtinguda en la fase general de les PAU (amb un valor del 40 %, si la qualificació d’aquesta fase general és com a mínim de 4), hauran superat les PAU i, per tant, tindran nota d’accés a la universitat.

En la fase específica, que poden fer tant els alumnes de batxillerat com els procedents de cicles formatius de grau superior, els estudiants poden examinar-se de fins a tres matèries de modalitat entre 22 assignatures.

Amb les dues millors qualificacions, una vegada ponderades, obtingudes en matèries vinculades als estudis que es vulguin cursar, es calcula la nota d’admissió que pot arribar fins als 14 punts.

Com l’any passat, l’assignatura de modalitat examinada en la fase general també es tindrà en compte en la ponderació de la fase específica. Per tant, els estudiants poden examinar-se de fins a tres assignatures de la fase específica, però tindran fins a quatre notes per ponderar.

Aquest any, com a novetat, la matèria d’Història de la Filosofia s’examinarà en la fase específica en les PAU 2018 i serà ponderable per a l’accés a graus universitaris de les branques d’Arts i Humanitats, i de Ciències socials i jurídiques.

Reserva per a alumnes gitanos

Una altra novetat a Catalunya té a veure amb la reserva de places en tots els graus universitats per a estudiants del col·lectiu gitano ja que, com a mínim, es reservarà una plaça a cada grau per afavorir la seva incorporació a estudis superiors.

Notícies relacionades

Com l’any passat, els alumnes amb necessitats educatives especials s’examinaran en tribunals específics amb un horari especialment adaptat a ells, per la qual cosa disposaran de dues hores per fer cada examen. Aquest canvi afecta tant l’alumnat dislèctic com el diagnosticat amb altres trastorns d’aprenentatge com TDH o TDAH.

Els estudiants podran consultar el resultat de les proves a partir del dia 27 de juny per internet al portal https://accesuniversitat.gencat.cat.