Una oliera de Còrdova rebutja pagar retards a les seves treballadores perquè el conveni parla de "treballadors"

CCOO assegura que els empleats sí que han cobrat l'increment salarial de l'1,5 per cent

zentauroepp2820979 cordoba  4 04 05  vacunaciones por alergias al polen del oli180604212212

zentauroepp2820979 cordoba 4 04 05 vacunaciones por alergias al polen del oli180604212212 / ANTONIO JESUS GONZALEZ

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Les treballadores del’empresa Olis i Energia Santamaría S.L, ubicada a Lucena (Còrdova) no han cobrat els retards de l’actualització salarial perquè alconveni  col·lectiu del sector hi apareix el terme«treballadors»,en masculí, i no«treballadores».Per aquesta raó els seus companys homes sí que han percebut en les seves nòmines aquests complements. CCOO ha denunciat el cas als jutjats perquè es tracta d’una«discriminació flagrant»,tot i que continuen negociant perquè a les tres dones afectades se’ls aboni aquestes quantitats, que suposarien amb prou feines l’1,5 per cent dels seus sous mileuristes durant un any.

Segons expliquen des del sindicat, després de molts retards en la negociació, el desembre del 2017 es va firmar el nou conveni col·lectiu d’indústries de l’oli amb una vigència de gener del 2015 a desembre del 2019. Malgrat la data, a efectes econòmics només es computarien les pujades salarials a partir del 2017, amb caràcter retroactiu per tant a començaments d’any. El document fixava un increment de l’1.5 per cent. En els primers mesos del 2018, una vegada publicat oficialment el nou conveni, els treballadors d’aquesta empresa dedicada a la fabricació d’oli i la generació d’energia amb els residus van començar a cobrar en les seves nòmines, perfectament reflectits, aquesta pujada.

En tasques administratives

Però només el van cobrar ells. Elles continuaven esperant i justificaven el retard que potser no ho havien fet amb tota la plantilla alhora, que l’empresa hauria començat per determinats llocs de treball... Però continuava sense arribar-los l’increment, per la qual cosa fa uns mesos les treballadores es van apropar al sindicat a consultar sobre si era legal o sí que hi havia dos convenis diferents al sector, ja que es tracta d’un món molt masculinitzat i elles treballen a la part administrativa.

Notícies relacionades

Els serveis jurídics es van posar llavors en contacte amb l’empresa, i la seva sorpresa va ser majúscula quan es van escudar en el gènere textual que consta al conveni col·lectiu i els van explicar que no els havien abonat els retards perquè “el conveni hi diu ‘treballadors’ i no ‘treballadores’”. “Fins ara, que sapiguem, els plurals servien per englobar els dos gèneres”, lamenten des de CCOO, que apunten que “es tracta d’un cass de llibre de discriminació laboral per raó de sexe”. Encara que expliquen que aquest tipus de discriminacions es continuen donant, sobretot en àmbits tan masculinitzats, “altres vegades són més subtils, es posen més hores extres, si són al mateix lloc es justifiquen que els homes tenen més responsabilitats, però aquí ha sigut per la cara”, retreuen.

La secretària de l’àrea de la Dona del sindicat, Mar Ávalos, va lamentar que “a hores d’ara encara hi hagi empreses i empresaris que creguin que els homes tenen més drets que les dones pel mer fet de ser homes”, reconeixent que en aquest cas els ha sorprès l’argumentació donada. I va recalcar que no es tracta d’una qüestió econòmica, ja que, de fet, les dones són una minoria a l’empresa, sinó d’una qüestió de discriminació cap a les dones. Des del sindicat recorden que encara que no poden necessitar les quantitats que se’ls deu, serien mínimes ja que la pujada aprovada va ser d’un “1.5 per cent” i les treballadores, a l’estar empleades en la part administrativa els sous “són mileuristes”, per la qual cosa aquests retards amb prou feines s’acostarien als 200 euros.