La dona del sospitós del crim de Susqueda té dos mesos per prestar declaració

El jutge li reclama que comparegui com a testimoni a Catalunya o des de Colòmbia o cursarà una comissió rogatòria

zentauroepp42331643 susqueda magenti180411172710

zentauroepp42331643 susqueda magenti180411172710 / Marina Lopez

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Jutjat de Primera Instància i Instrucció 1 de Santa Coloma de Farners (Girona) ha acordat prendre declaració a N.S.L., dona del presumpte autor del doble crim del pantà de Susqueda, en presència del fiscal, els advocats de l’acusació particular, la defensa i el mateix investigat, després d’acordar la continuació del procediment per dos delictes d’assassinat (o homicidi) i un delicte de tinença il·lícita d’armes.

En la interlocutòria, el jutge concedeix a la defensa un termini de deus dies perquè senyali quan la dona estarà a Espanya –se’n va anar a viure a Colòmbia de manera definitiva poc després del crim– per prendre-li declaració, i avisa que, si d'aquí a dos mesos no ha pougut ser interrogada, cursarà una comissió rogatòria.

Indicis "més que suficients"

El jutge considera que hi ha indicis “més que suficients” que J.M.G., el 24 d’agost de 2017 entre les 11.20 i les 11.26 hores, presumptament va matar els joves M.H.L. i P.M.P. a la zona de la Rierica del pantà de Susqueda disparant-los amb una arma, i que després es va desfer dels cossos lligant-los amb motxilles plenes de pedres.

Detalla tots els indicis obtinguts fins al moment contra ell, que el situen com a única persona present, a l’hora que suposadament es va produir el crim, a la zona de la Rierica on es va cometre –ell mateix se situa en aquest punt al testificar davant del jutge–.

També cita la “revelació d’un company de cel·la”, a qui J.M.G. li va confessar que va ser el seu fill que va cometre el crim i que ell només el va ajudar a desfer-se dels cadàvers perquè l’hi devia ja que havia matat la seva mare: un testimoni al qual es dona credibilitat, però es descarta que el fill participés en el doble crim perquè en aquell moment estava en un altre municipi.

Així mateix, considera que l’autor dels fets coneixia perfectament el pantà i va tenir com a motivació “una discussió provocada per una trobada casual”, requisits que reuneix J.M.G., ja que coneixia la zona i, a més, patia una patologia que afecta la seva ira i el control dels impulsos.

Més de 100 proves

El jutjat ha acordat fer més d’un centenar de proves; entre les quals hi ha citar 46 testimonis, inclosos els pares dels morts, el fill de l’investigat J.M.G., i els veïns i excursionistes que estaven al pantà el 24 d’agost, quan es va produir el doble assassinat, entre d’altres.

A més, ha demanat nombroses diligències pericials als investigadors dels Mossos d’Esquadra, com diversos croquis sobre el recorregut de l’Opel Zafira amb què les víctimes van arribar al pantà aquell 24 d’agost –gravats per última vegada per una càmera de la presa del pantà a les 10.18 hores–, sobre les possibles rutes en caiac dels joves i del Land Rover Defender de l’investigat.

El titular del jutjat sol·licita als Mossos un informe sobre les comunicacions de les persones a la zona de cobertura del pantà, un informe fotogràfic del lloc dels fets, i que en col·laboració amb l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera s’analitzi la pedra trobada a la motxilla del jove assassinat M.H.L. i la pedra que era dins del seu cotxe per veure si coincideixen amb les de la zona de la Rierica, on suposadament van morir.

Noves immersions

Demana a la Unitat Central de Balística dels Mossos que faci un informe per determinar el calibre i el tipus d’arma i la distància del tret de cada mort, partint del diàmetre dels orificis d’entrada i sortida dels cadàvers, i que es tornin a fer immersions al pantà per trobar aquesta arma i altres pertinences.

Notícies relacionades

També ordena a la Unitat de Mitjans Aeris dels Mossos que facin un informe fotogràfic de l’estat de la plantació de marihuana localitzada els dies de la recerca dels cadàvers.

Així mateix, vol analitzar els terminals informàtics i els dispositius electrònics de l’investigat i el seu fill per localitzar pistes sobre la munició i l’arma feta servir en els homicidis, així com nomenar dos metges forenses perquè elaborin informes sobre les patologies mentals de J.M.G.