Open Arms utilitzarà drons per trobar refugiats a la deriva al Mediterrani

Els aparells són més ràpids que les llanxes i permetran duplicar l'àrea de rescat de l'oenagé

open-arms

open-arms

2
Es llegeix en minuts

Proactiva Open Arms duplicarà la seva àrea d’actuació en els rescats que duu a terme al Mediterrana amb la utilització d’un dron de reconeixement en mar obert per buscar persones i embarcacions. Aquesta tecnologia, que permetrà millorar les missions de rescat de l’oenagé badalonina, ha sigut desenvolupada per la fundació de la companyia espanyola Hemav.

Els drons treballaran de forma autònoma i recorreran diferents àrees del mar Mediterrani, això permetrà cobrir una àrea més gran i assegurar una vigilància contínua, segons han informat l’empresa i l’oenagé. El projecte rep el nom de Freeda i permetrà controlar des d’un lloc remot la zona més propera a la costa sense posar en perill la tripulació del vaixell, les 2 milles nàutiques on no es permet l’accés a cap oenagé per temes legals.

Segons ha explicat Sergi Tres, coordinador del projecte, "el dron desenvolupat té la capacitat de detectar embarcacions i persones mitjançantl’ús de sensors tèrmics. Una vegada localitzat l’objectiu, envia instantàniament imatges al vaixell base, on es prenen les decisions d’actuació. Quan esgota la bateria, el dron torna al vaixell i realitza l’aterratge de forma automàtica".

Vigilància gairebé permanent

Els drons, amés, poden volar llargues distàncies i fer grans exploracions en llocs més o menys aleatoris ampliant l’abast de rastreig. Segons Tres, utilitzant diversos drons alhora es pot arribar a tenir una vigilància pràcticament permanent de grans extensions del mar Mediterrani i reduir notablement el nombre de naufragis.

Fins ara, Open Arms envia les llanxes quan estan a unes 20 milles nàutiques de l’objectiu, però un dron pot ser llançat pràcticament en el mateix moment en què es rep l’avís, i pot viatjar a una velocitat superior a la de les llanxes, motiu pel qual pot arribar molt abans al lloc, fer un reconeixement, detectar ràpidament l’objectiu i enviar-ne les coordenades. Un 13,3 % dels rescats al Mediterrani durant el 2017 els va dur a terme Open Arms.

Hemav, quarta operadora mundial de drons

Notícies relacionades

El coordinador d’Open Arms, Gerard Canals, ha explicat: "Amb l’aplicació de la plataforma UAV (sigles angleses d’‘unmanned aerial vehicle’, conegut popularment com dron) podrem duplicar l’extensió que controlem i l’àrea en què es realitzen la majoria dels rescats (uns 3.000 metres quadrats) estarà sota vigilància contínua".

L’empresa espanyola Hemav, que s’ha situat com la quarta operadora mundial de drons, segons Dron Industry Insights, la van constituir el 2012 set joves enginyers aeronàutics de la Universitat Politècnica de Catalunya. El 2014 va fer una primera ronda d’inversió de 450.000 euros, que va batre rècords històrics a Espanya en micromecenatge, gràcies a la qual va començar a crear una xarxa de concessionaris agrícoles. El 2016 va dur a terme una altra ronda d’inversió per 3 milions d’euros, fet que li ha permès iniciar la seva expansió internacional.