el finançament dels estudiants

Primer embargament judicial per un préstec universitari a Espanya

Un jutjat de Madrid actua contra una noia que va demanar un crèdit a l'ICO per pagar el seu màster

La noia, que assegura que ningú la va informar del deute, ha de pagar ara 18.000 euros

zentauroepp28836030 valencia 26 2 15  sociedad estudiantes protesta 3 2  estudia180514221020

zentauroepp28836030 valencia 26 2 15 sociedad estudiantes protesta 3 2 estudia180514221020

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez

A una noia que va sol·licitar un crèdit de 18.000 euros per pagar els seus estudis de màster li ha embargat diners del compte un jutjat de Madrid, perquè no ha tornat els diners en el termini convingut, segons ha denunciat l’Associació d’Afectats pel Préstec Renda Universitat. Es tracta, assegura l’entitat, del primer embargament judicial per aquest tipus de préstecs que va concedir el Ministeri d’Educació entre els anys 2007 i 2011, a través de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), i que han sigut molt qüestionats pelsproblemes que després van provocar als sol·licitants.

"El ministeri va crear, en temps de Zapatero, un sistema de préstecs lligats al’obtenció d’una renda futura, és a dir, un sistema pel qual els titulats universitaris només estarien obligats a tornar els diners quan tinguessin prou ingressos, en concret, una renda anual de 22.000 euros", expliquen fonts de l’associació. És un model molt similar al que funciona des de fa anys en països com el Regne Unit. 

"Tanmateix, en convocatòries successives el ministeri va eliminar aquest llindar de devolució sense informar del canvi de naturalesa dels préstecs i els bancs col·laboradors van començar a reclamar a milers de joves la devolució dels diners i el cobrament de comissions i interessos de demora, i fins i tot els estan incorporant en fitxers de morositat", afegeix el col·lectiu d’afectats. L’ultimàtum de les entitats bancàries, que el 2013 exigien una mitjana de 300 euros mensuals als deutors, va arribar just en plena crisi, quan molts d’aquells joves tenien seriosos problemes per trobar una feina. El ministeri, que va eliminar aquests ajuts només arribar José Ignacio Wert, va provar de negociar pròrrogues, però van ser insuficients.

Sense que l’afectada ho sabés

El Jutjat de Primera Instància número 60 de Madrid va dictar l’any passat una ordre general d’execució per una quantitat de 18.000 euros contra una noia que va rebre un préstec Renda Universitat, que és com es va anomenar aquest sistema de finançament estudiantil. Segons la sentència, més de 4.000 euros són en concepte d’interès i costos.

"El procediment judicial s’ha desenvolupat sense el coneixement de l’afectada, ja que el Ministeri d’Educació no va avisar en cap moment de l’existència d’aquesta reclamació judicial i el banc no va demanar al ministeri el domicili de la prestatària a efectes de notificacions". La noia s’ha assabentat del procediment al comprovar que els diners li havien sigut embargats del compte bancari.

Notícies relacionades

L’advocat de l’Associació d’Afectats pel Préstec Renda Universitat, Miguel Ángel Llamas, ha sol·licitat la nul·litat de les actuacions dutes a terme per aquest jutjat, ja que considera que "és manifestament il·legal que un banc pugui embargar diners a una persona segons un préstec concedit pel ministeri amb fons públics".

L’entitat també ha sol·licitat al ministre Íñigo Méndez de Vigo una reunió "amb caràcter urgent per solucionar la problemàtica, evitar la judicialització i complir el mandat del Congrés dels Diputats, que l’any passat va aprovar sense cap vot en contra una proposició que assumia les demandes dels afectats".