A LA CIUTAT DE LA JUSTÍCIA

16 anys per jutjar un motí a la presó de Quatre Camins

"És una injustícia que el judici arribi ara, quan el meu marit ha refet la seva vida", explica la dona d'un d'acusat

El jutge, després d'un acord entre la defensa i la fiscalia, ha imposat penes de mesos per a 16 imputats i n'ha absolt 23

zentauroepp313354 macro motin en la carcel de quatre camins durante la tarde d180507092730 / JOSEP GARCIA

zentauroepp313354 macro motin en la carcel de quatre camins durante la tarde d180507092730
zentauroepp314247 motin en la prision de quatre camins  cerca de granollers180507092723

/

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa tres anys la Maria (nom suposat) estava passant uns dies en família en un càmping de Tarragona. A primera hora del matí, es van presentar els Mossos preguntant pel seu marit. L'home no sabia que estava en crida i cerca per haver protagonitzat el 29 de maig del 2002 un motí a la presó de Quatre Camins (la Roca del Vallès), quan estava complint condemna per robatori. Han passat 16 anys. El marit de la Maria té ara 48 anys i tres fills petits fruit del seu matrimoni. Des que va sortir de la presó, no ha comès cap delicte. Està net i amb la seva parella han tirat un negoci endavant. «No sabia per què se l'emportaven. El van emmanillar. Va ser llavors quan em vaig assabentar que era per una protesta de quan estava a la presó», explica aquesta dona, visiblement nerviosa. "És una injustícia total que aquest cas arribi a judici 16 anys després, quan ha refet la seva vida. La justícia funciona bastant malament. Eren presos. Si haguessin estat gent de pasta les coses haurien funcionat diferent", ha dit.

Aquest dilluns, l'espòs de la Maria i 46 persones més s'han assegut al banc dels acusats a l'auditori de la Ciutat de la Justícia de Barcelona per la revolta a la presó de la Roca. La majoria s'enfrontaven a una pena de cinc anys de presó, tot i que dos d'ells a una de 10 anys.  Després d'un matí de negociacions, tots els imputats han arribat a un acord amb la fiscalia. L'acusació pública ha rebaixat la seva petició de condemna i ha sol·licitat l'aplicació de l'atenuant de dilacions indegut. La vista, per tant, ha durat només uns minuts. El just perquè l'acusació modifiqués la seva qualificació jurídica, les defenses mostressin la seva conformitat, els acusats acceptessin la pena i el jutge dictés sentència ‘in voce'. El judici estava previst per a 10 dies.

Sentència 'in voce'

Notícies relacionades

El magistrat ha imposat una condemna de 12 mesos de presó per a 15 imputats i de 15 mesos per a un altre i alhora n'ha absolt 23 per la prescripció del delicte. Altres acusats no s'han presentat per diversos motius i seran jutjats en un futur. El jutge, després de dictar sentència, ha suspès l'execució de la pena i l'ingrés en un centre penitenciari dels reus atenent, segons ha raonat el togat, que els fets van ocórrer fa 16 anys. El compromís: no delinquir durant dos anys i estar localitzable. La majoria dels imputats se'n van anar a casa seva, però 19 van fer el camí de tornada a la presó. Han passat els anys i continuen entre reixes.  Tots hauran de pagar una indemnització de més de 16.000 euros pels danys causats a la presó.

Aquell 29 de maig del 2002 a la nit, un grup d'interns, entre els quals hi havia els condemnats, es van negar a anar a les seves cel·les i van començar a revoltar els ànims de la població reclusa al crit de «vinga, que entrin els Mossos si hi ha collons», «a la guerra». Armats amb pals, pedres i ferros van agredir alguns funcionaris que provaven de dissuadir-los. Els presos, al final, van pujar a la teulada per eludir l'acció de la policia autonòmica, que va entrar al recinte. Protestaven perquè el Codi Penal havia suprimit la reducció de condemna que s'atorgava als reclusos per treballar a la presó.  "Tampoc no ens pagaven", recorda un. Al cap d'unes hores, van desistir de la seva acció. Tanmateix, els ànims van continuar encesos i en dies posteriors es van produir més aldarulls a l'interior de Quatre Camins.