el consum d'alcohol

¿Has begut? No passa res, fill

Els experts coincideixen que és imprescindible acabar amb l'excessiva tolerància dels pares cap a la ingesta d'alcohol dels menors

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Encara que pugui haver sorprès, la idea de multar també els pares dels fills que siguin enxampats bevent alcohol al carrer o en un botellonbotellon compta amb el suport de gran part dels psiquiatres, metges i especialistes en menors que han intervingut en l’elaboració de l’informe parlamentari que servirà de base per a la nova llei de menors sense alcohol. Fins i tot els detractors de la mesura coincideixen en una cosa: s’ha d’implicar els pares en aquesta greu problemàtica perquè la gran majoria hi viuen d’esquena.

«No és per recaptar ni per res semblant. La sanció als progenitors hauria de tenir sobretot una finalitat pedagògica, perquè tinguin consciència que aquest no és un tema intranscendent, que ells també en són responsables», argumenta Javier Urra, el primer defensor del menor que va tenir la Comunitat de Madrid.

No es tractaria de fer-ho a la primera. «Si el fill beu reiteradament sense que els pares hi posin límits és quan s’hi hauria d’intervenir», afegeix Urra, que recorda com en l’informe parlamentari s’apunta que la multa econòmica es podria eludir si es recorre a un programa de reeducació. Si això no donés el resultat esperat i el menor quedés en situació de risc és quan hi haurien d’intervenir els organismes de protecció de menors per retirar-ne la custòdia.

Joan Ramón Villalbí, director de Qualitat i Processos de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, comparteix la necessitat d’implicar-hi els pares, però creu que no seria necessari arribar a l’extrem de multar-los perquè «al capdavall si es multa el menor, els responsables de pagar aquesta sanció són sempre els tutors legals, és a dir, els mateixos pares». En aquest sentit, opina que serà molt útil el veto de beure al carrer que preveu l’informe. «En el cas dels porros ha sigut molt positiu perquè ha permès intervenir-hi amb programes de reeducació dirigits als menors multats per fumar al carrer i als seus pares».

No hi ha gaires estudis sobre com les famílies aborden les borratxeres dels adolescents. El més recent data del 2012. És de la Fundació Pfizer. Revela que gairebé la meitat dels pares (44%), desconeixen que els seus fills beuen. I dels que en són conscients, la majoria ho toleren sense problemes. El 55,4% dels adolescents asseguraven que era la mare la que els deixa fer-ho, i el 52,4%, el pare. Segons l’estudi, la mitjana d’edat a la qual s’iniciaven els joves en el consum d’alcohol és de 13,7 anys, mentre que els pares pensaven que els seus fills comencen a fer-ho als 15. No se n’assabentaven, de mitjana, fins a un any i mig després. Són dades molt semblants a les poques que en aquest sentit facilita l’enquesta del Pla nacional sobre Drogues. 

 

Notícies relacionades

La jurisprudència

Responsabilitzar els pares de la conducta dels seus fills no és que sigui una extravagància legal. Félix Pantoja, fiscal del Tribunal Suprem i exfiscal de menors al Tribunal Superior de Madrid, va recordar davant els parlamentaris «la rellevant jurisprudència del Tribunal Suprem sobre la responsabilitat de pares, mares i tutors sobre actes dels menors». Si un menor trenca un aparador, assenyala el fiscal, «el responsable civil de fer front a la indemnització corresponent és el pare».