Condemnes i exilis elèctrics

Una dona amb electrosensibilitat relata la fugida de la seva pròpia casa davant l'impacte del senyal dels nous comptadors

La justícia ordena que es restitueixi la llum a un veí de Cornellà a qui se li va tallar per negar-se a instal·lar l'aparell

vvargas42996744 st feliu de guixols gemma plana afectada de electrosensibi180419202841 / JOAN CASTRO ICONNA

vvargas42996744 st feliu de guixols   gemma plana afectada de electrosensibi180419202841
vvargas42994892 cornell  19 04 2018 pablo  lvarez  vecino de cornell  a quie180419202914

/

2
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

Gemma Plana va fugir de casa seva el dijous de la setmana passada, en plena nit, amb rumb incert, gairebé a la desesperada. Cap incendi amenaçava la seva vivenda, ni ningú va entrar-hi a robar. L’amenaça és etèria, en forma d’ones electromagnètiques que emanen del comptador que li acabaven d’instal·lar a un veí, sosté. Senyals que s’expandeixen fins a impactar contra el seu cos sensible. Des de fa 15 anys, la Gemma està diagnosticada de fatiga crònica, sensibilitat química múltiple i hipersensibilitat electromagnètica per especialistes de l’Hospital Clínic. «Dijous em vaig llevar amb vertigen, amb ansietat, sense forces, amb una taca a la cara... Abans de saber que li havien canviat la instal·lació a un veí. El meu metge em va dir que tenia lipodistròfia semicircular, que afecta el teixit adipós subcutani, i que me n’anés de casa com més aviat millor», recorda.

La Gemma resideix a l’Eixample, on només té connectada la nevera i fa servir llanternes quan es fa de nit. Però fins i tot així, de tant en tant, el seu cos diu prou i ha de buscar refugi a la muntanya o a la platja. Exili elèctric, un objectiu infructuós davant l’implacable setge tecnològic: «He canviat nou vegades de segona residència, fins que vam comprar una caravana i busquem espais on estar aïllats». Ara s’ha instal·lat per la costa, desesperada per no poder tornar al seu domicili. «Em passo el dia plorant, amb atacs d’ansietat; fins ara tenia la sort de la generositat dels meus veïns, que tenen cablejat el senyal d’internet i apaguen el mòbil a la nit perquè jo pugui dormir. Però un propietari que no és resident habitual va acceptar la instal·lació dels nous comptadors, una cosa a la qual tots els altres ens vam negar», resumeix. 

Endesa ignora certificats

Es desespera davant l’adversitat, cansada, als seus 72 anys, de ser «una nòmada», indignada quan algú li recomana que se’n vagi a una masia o a una tenda de campanya. Reclama el seu dret a mantenir la seva residència des de fa quatre dècades, «de tenir vida», però lamenta que «Endesa ignora tots els certificats mèdics oficials» que els remet. La Gemma reclama que la visiti el metge que té la companyia, «que comprovi en primera persona el dany» que pateix, la condemna que viu a la seva pròpia residència.

Notícies relacionades

Un altre tipus de condemna, encara que també relacionada amb els comptadors, és la que li ha tocat a Pablo Álvarez i a la seva família al seu domicili de Cornellà de Llobregat. Gairebé un mes i mig sense electricitat després que Endesa els tallés la llum davant la negativa a acceptar el nou comptador. «Des del 2014 que demano informació a la companyia sobre l’impacte en la salut de la telegestió, però es limiten a dir que només compleixen la normativa», descriu. El Pablo recorda les dificultats de viure sense calefacció elèctrica, amb la impossibilitat de conservar aliments, que les seves filles atenguin les seves obligacions estudiantils, de rentar la roba íntima a casa. Però sobretot lamenta que «les empreses trepitgin els drets dels ciutadans amb la complicitat del Govern». 

El Pablo té el suport de l’ajuntament, que es va sumar a la seva denúncia i va demandar l’empresa per coaccions. «És molt greu, una vulneració dels drets fonamentals per part d’una multinacional que parla de compromís social però que no té servei de mediació», explica la tinenta d’alcalde Montse Pérez. Aquesta setmana, el jutge va ordenar cautelarment restituir la llum a la llar d’Álvarez.