Trobats indicis per rescatar l'arma del crim de Susqueda al fons del pantà

Els bussos dels Mossos buscaran ara la carrabina de l'acusat i la motxilla de la noia assassinada

zentauroepp40296323 susqueda170926202544

zentauroepp40296323 susqueda170926202544 / Joan Castro ICONNA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'empresa Falcon High Tech, especialitzada en rastrejos en el camp de la geofísica d'alta tecnologia, va rastrejar juntament amb els Mossos el 3 d'abril el fons de tres hectàrees del pantà de Susqueda per buscar l'arma que va matar la parella del Maresme i la motxilla de la noia i va obtenir diversos "positius".

El director tècnic de l'empresa, Luis Avial, que col·labora desinteressadament amb la Unitat Central de Desapareguts (UCPD) que porta la investigació de l'assassinat de Marc Hernández i Paula Mas, va buscar l'arma del crim, una possible carrabina del 22, i la motxilla que portava la Paula, possiblement amb els terminals mòbils dels nois a dins, a més d'altres objectes desapareguts.

Els Mossos ja tenen l'informe final i ara els bussos hauran de submergir-se als diversos punts marcats amb "anomalies electromagnètiques" on hi podria haver objectes de característiques similars als que es busquen. "Els queda una tasca extremadament difícil", ha assegurat Avial a Efe.

Els investigadors van determinar la zona d'interès en unes tres hectàrees ubicades entre la platja situada davant de la zona de la Rierica -de fàcil accés amb el caiac i on el presumpte assassí, Jordi M., va estar amb la seva dona el 25 d'agost-, la Rierica -on pescava el sospitós- i els llocs on van aparèixer els cossos del Marc i la Paula.

Es van utilitzar diverses embarcacions de la Unitat Aquàtica dels Mossos, des de la semirígida van arrossegar el gradiòmetre de protons, una mena de torpede estirat per una corda des de la barca, que es va desplaçar a uns 25 metres de profunditat, en fons de 30 metres.

Objectes petits i fons irregular

Abans de submergir-lo, el van calibrar amb l'empremta o càrrega magnètica d'una motxilla similar a la de la noia i també d'una carrabina, i ja sota l'aigua, amb gran dificultat perquè va quedar enganxat diverses vegades, va intentar detectar objectes que tinguessin el mateix senyal magnètic, i quan ho va fer va enviar un senyal a un processador situat a la barca i va marcar diversos punts.

També es va utilitzar un perfilòmetre, un aparell semblant al gradiòmetre, amb dues antenes, que va col·locat a la barca i porta a terme una rasclada en línia: una antena emet un senyal i l'altra el recull i detecta si en aquest espai hi ha un objecte de les freqüències magnètiques que s'estan buscant.

Segons Avial, tant aquest aparell com el sonar d'escombratge lateral -que dona unes imatges digitals d'alt perfil del fons- que també es va intentar usar puntualment "són molt difícils d'utilitzar en fons com el d'aquest pantà perquè és massa irregular i perquè els objectes són tan petits que seria difícil diferenciar-los de la resta d'objectes".

Una vegada entregat l'informe als Mossos, els bussos se submergiran a les aigües de Susqueda, i segons Avial seran "uns treballs de dificultat extrema", tenint en compte que "hi ha grans quantitats de fang que donen una visibilitat gairebé nul·la o de 10 centímetres, i això els obligarà a anar palpant, amb moltes roques, arbres i silurs de fins a 100 quilos".

Poder recuperar els terminals mòbils de les víctimes podria permetre als investigadors determinar el lloc exacte en què van estacionar l'Opel Zafira de la Paula el dia dels fets, i saber per on van baixar fins a l'aigua, si per la zona de la Rierica o a la platja del davant, de molt més fàcil accés.

Els investigadors també estan pendents dels resultats de les proves d'ADN practicades a un impermeable i unes botes de muntanya que els agents van trobar tirats darrere de la caldera de gasoil del garatge de la casa de l'oncle de Jordi M., i que van donar positiu al Bluestar, un reactiu que marca la presència de sang encara que no es vegi a simple vista.

Per una altra banda, també estan a l'espera que la Unitat Central d'Inspeccions Oculars (UCIO) analitzi el caiac per determinar si el tipus de reacció luminescent que van detectar en dues zones a l'aplicar-li el Bluestar, encara que no s'hi va trobar ADN, és compatible amb sang o podria haver reaccionat a una altra substància.

Notícies relacionades

El fiscal podria sol·licitar per a Jordi Magentí fins a 50 anys de presó per dos delictes d'assassinat amb l'agreujant de reincidència.

Luis Avial, amb una dilatada trajectòria internacional a localitzar víctimes de crims -almenys nou- entre elles els nens del cas Bretón o a Lloret de Mar Ana M. Martos, a qui van ficar en un bidó ple de ciment, creu que aquest ha sigut "el treball policial més difícil que ha fet a Espanya" i ha destacat la professionalitat i brillantor de la UCPD dels Mossos.