"macabre pla criminal" i coartades

L'autòpsia revela que el nen Gabriel Cruz va morir "una o dues hores després de dinar"

"Resulta presumptament inqüestionable la participació" d'Ana Julia Quezada en la mort, diu l'autòpsia

fcasals42511271 rodalquilar  almer a   14 03 2018   finca familiar donde apa180314175746

fcasals42511271 rodalquilar almer a 14 03 2018 finca familiar donde apa180314175746 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agències

El nen de 8 anys Gabriel Cruz va morir de mort violenta a la barriada de Las Hortichuelas, a Níjar "una o dues hores després de dinar", segons l'informe ampliatori de l'autòpsia que ja té en poder seu el jutge d'instrucció número 5 d'Almeria, Rafael Soriano.

L'autòpsia recull que les mostres del contingut estomacal remès a l'Institut Nacional de Toxicologia, amb seu a Sevilla, revelen una mort les primeres hores del presumpte segrest a mans d'Ana Julia Quezada, que el va portar a la finca família de Rodalquilar, situada a uns cinc quilòmetres de la casa de l'àvia paterna a Las Hortichuelas. L'informe preliminar va datar el decés el mateix dia de la desaparició, el 27 de febrer, i va apuntar com a causa de la mort l'asfíxia.

En l'ordre d'ingrés a la presó, el magistrat Rafael Soriano sosté que "resulta presumptament inqüestionable la participació" de Quezada en la mort del menor i assegura que del seu comportament "s'infereix una malvada voluntat dirigida especialment a assegurar la comissió del crim".

El pla d'Ana Julia

Indica que, com a part d'aquest "macabre pla criminal", es va intentar dotar d'una coartada fent feines de pintura a la finca de Rodalquilar, a Níjar, i que va actuar suposadament per intentar "despistar els agents de l'autoritat que practicaven la recerca" fins a trobar el "moment" de poder "fer desaparèixer el cos".

El jutge instructor destaca que va enterrar el cos sense vida del nen en un "forat que prèviament havia fet amb una pala" i després va voler desfer-se del cadàver en un hivernacle d'acord amb les intervencions telefòniques practicades el contingut de les quals està en una peça separada.

"Les proves revelen, presumptament, una falta de sentiments i humanitat que ella mateixa ha qualificat, que, si són certes, serien de pura crueltat", sentencia per remarcar les "aclaparadores proves contra ella" no només "perquè ella mateixa ha reconegut el luctuós succés" sinó també per les intervencions acordades judicialment i en les proves recopilades pels agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil.

Més testificals 

El jutge ha ordenat una nova tanda de testificals en el marc de la causa oberta per la mort violenta del nen de 8 anys Gabriel Cruz a la barriada de Las Hortichuelas, a Níjar, i ha cridat a comparèixer en seu judicial deu persones, entre les quals hi ha alguns familiars de la criatura.

En una interlocutòria, cita dues d'aquestes persones per al pròxim dia 10, a les 10.00 hores, mentre que els vuit restants, entre els quals hi ha un agent de Policia Local, hauran de declarar en qualitat de testimonis el dia 19, a la mateixa hora. El jutge ha acordat, així mateix, prorrogar el secret decretat sobre les actuacions per un mes més al considerar que no han canviat les circumstàncies que van donar lloc a aquesta resolució.

Patricia Ramírez i Ángel Cruz, pares del Gabriel, ja van comparèixer el 22 de març durant dues hores davant el magistrat en qualitat de testimonis i acompanyats pels lletrats Francisco i Miguel Ángel Torres ja que s'han personat com a acusació particular en les diligències que se segueixen contra Ana Julia Quezada, excompanya sentimental del progenitor, per la presumpta comissió de delictes d'assassinat, detenció il·legal i contra la integritat moral.

Poc abans de la cita, van remetre un comunicat als mitjans de comunicació en què asseguraven que s'enfrontaven "sens dubte" a "un dels dies més durs". El jutge instructor els va prendre declaració per separat per indagar en aspectes que permetin aclarir quina era la relació del nen amb Quezada i conèixer detalls del seu comportament amb ells durant els 13 dies en què es va mantenir la seva recerca des que se li va perdre el rastre el 27 de febrer a Las Hortichuelas.

Durant aquest període, segons considera indiciàriament la investigació i es recull en l'ordre d'ingrés en presó provisional, comunicada i sense fiança, de l'autora confessa de la mort, "va donar una falsa aparença de preocupació per la desaparició i estat del nen" i "va mantenir l'engany, augmentant-lo fins al punt de col·locar ella mateixa una samarreta del menor a la muntanya.

Notícies relacionades

El magistrat Rafael Soriano també va prendre declaració en qualitat de testimoni el 23 de març a l'àvia paterna del Gabriel, de 84 anys. Va comparèixer durant mitja hora i, segons els advocats de l'acusació particular, va ser un tràngol "molt dolorós".

Ella estava amb el Gabriel i era l'única sospitosa del crim quan es va veure per última vegada amb vida la criatura. La investigació sosté que aquesta última "va aprofitar un moment temporal en què sabia que estava sola amb el nen i que l'àvia no el controlaria" per, mitjançant "engany" o "promesa de tornar-lo aviat a jugar", endur-se'l a la finca familiar de Rodalquilar en què hauria amagat el cadàver.