DISPOSITIU PER NO MALGASTAR

Dos lampistes espanyols creen un invent que estalvia 500 euros d'aigua a l'any

Els valencians Rafael Rodrigo i Francisco Pelegero han creat 'SmartWater'

grifo6

grifo6

2
Es llegeix en minuts

Dos lampistes valencians han inventat un dispositiu que neutralitza el malbaratament que suposa el tradicional gest d'obrir l'aixeta i esperar que l'aigua surti calenta, un moviment que passa desapercebut però que costa a les famílies espanyoles uns 500 euros l'any.

Rafael Rodrigo i Francisco Pelegero van constatar que durant aquesta espera es desaprofiten de vuit a quinze litres d'aigua, una "catàstrofe" en un país castigat per la sequera, cosa que els va impulsar a crear "SmartWater", un artefacte que resol aquest problema només pitjant un botó i amb el qual un hotel, per exemple, podria estalviar 4.000 euros l'any.

El dispositiu, desenvolupat i fabricat a València i certificat tant a Espanya com als Estats Units, ha sigut comercialitzat ja en diversos països americans i un estudi de la Universitat Politècnica de València garanteix la seva amortització en menys de tres anys.

Funciona així

El dispositiu és senzill: quan l'usuari vol aigua calenta, ha d'accionar un polsador instal·lat al costat de l'aixeta i automàticament aquest s'il·lumina de color blau, moment en què l'aigua que abans se n'aniria pel desaigüe es canalitza a un dipòsit on queda guardada.

Després que l'escalfador hagi fet per fi la seva feina, el llum del botó passa a ser vermell, cosa que indica que l'aigua calenta està a punt per ser utilitzada. D'aquesta manera, quan s'obre l'aixeta, el líquid ja surt a la temperatura idònia mentre que l'aigua freda queda emmagatzemada, per exemple, per fer servir el rentavaixella o la rentadora i buidar l'inodor.

Rodrigo i Pelegero han explicat a Efe que el dispositiu consisteix realment en una sola placa que es col·loca en un lavabo i que per si mateixa serveix per gestionar tota la instal·lació de la llar. Hi entren les canonades d'aigua calenta i d'aigua freda, i des de dins és la que decideix quan aquesta està a temperatura suficient. El circuit el completa un dipòsit complementari on s'emmagatzema tota l'aigua no utilitzada.

La simple instal·lació del dispositiu, després de passar per tots els tests de qualitat, ha demostrat ser capaç d'estalviar el 40% de l'aigua que abans s'utilitzava en qualsevol construcció, cosa que, segons asseguren, vol dir que si tot Espanya l'instal·lés en només un any s'ompliria dues vegades el pantà de Tous.

Sense electricitat

L'invent no va acoblat al sistema elèctric de la casa sinó que funciona amb quatre piles doble A, que duren dos anys.

Notícies relacionades

El dispositiu, que ha sigut desenvolupat i fabricat a València, ja ha sigut provat en vuitanta instal·lacions amb resultats satisfactoris, i ha obtingut el certificat C a Espanya i el BCC als Estats Units.

De moment ha sigut comercialitzat -sota el paraigua de l'empresa IDI creada a aquest efecte- a Mèxic, Xile i els Estats Units, i ha rebut propostes per a la seva instal·lació en una cadena d'hotels a Punta Cana (República Dominicana).  

Temes:

Aigua Estalvi