A la vall de Conangles

Dos morts i un ferit molt greu per una allau a la Vall d'Aran

Les víctimes estaven fent un estudi científic vinculat a la Universitat de Barcelona quan els ha sorprès l'allau de neu

El perill d'allaus en aquest sector del Pirineu Occidental és marcat, de nivell 3 sobre 5, segons l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

zentauroepp7036197 meteomania nevada en el palalrs sobira y en el vall d aran180322111501

zentauroepp7036197 meteomania nevada en el palalrs sobira y en el vall d   aran180322111501
zentauroepp42613675 pla tancat on es pot veure un helic pter dels mossos d esqua180322145029
zentauroepp42613732 pla general on es pot veure la zona de la vall de conangles 180322145022
zentauroepp42613701 pla obert on es pot veure un mosso d esquadra i una persona 180322145049

/

2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa

Dues persones han mort atrapades per una allau aquest dijous a la vall de Conangles, a la Vall d'Aran. A més, un tercer individu ha resultat ferit greu i ha sigut evacuat en un primer moment a l'Hospital de Viella.  Poc després, com a conseqüència de la gravetat de les ferides que presentava, ha sigut traslladat en estat crític a l'Hospital de Bellvitge de Barcelona en un helicòpter medicalitzat.

L'accident de muntanya ha passat cap a les 10.00 hores quan les tres persones, que segons els Bombers estaven fent treballs d'estudi i investigació a prop de l'Estany Redon, han quedat atrapades per una allau. Segons han confirmat fonts de la Universitat de Barcelona, es tracta de tres persones que treballaven en un projecte d'investigació del Centre de Recerca d'Alta Muntanya de Viella.

Eren, per tant, persones coneixedores de la zona i en el moment en què han sigut sorpresos per l'allau portaven esquís,

A la boca sud del túnel  

L'avís s'ha produït quan passaven cinc minuts de les deu del matí en una zona pròxima a la boca sud del túnel de Viella.

Al lloc s'han desplaçat els Pompièrs (Bombers) d'Aran i el grup d'actuacions especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat amb un helicòpter, i han localitzat les tres persones atrapades. També han anat a la zona agents de la Unitat d'Intervenció de Muntanya dels Mossos d'Esquadra i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), amb un helicòpter medicalitzat per atendre i traslladar en primera instància el ferit greu fins a l'Hospital de Viella.

Risc marcat

En el moment en què s'ha produït l'accident, el risc d'allaus al Pirineu Occidental era de nivell 3 sobre 5, cosa que es considera "marcat". El fet que en les últimes hores s'hagin registrat copioses nevades amb episodis de vent ha complicat la situació, segons l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC):

Notícies relacionades

L'experta de la Unitat de Predicció d'Allaus de l'ICGC, Glòria Martí, ha explicat que es tracta d'un grau de perill que habitualment dona molts problemes tant al Pirineu com als Alps. "És una situació delicada", ha exposat, "ja que es formen les conegudes plaques de neu, que són difícils de detectar". Martí ha insistit que el més important per als que surtin a la muntanya "és la formació i informació".

Sense morts des del 2012

La mort dels dos investigadors a la comarca pirinenca trenca una tendència positiva. Des del 2012 no es produïen accidents mortals per allaus al Catalunya, ha revelat Martí.