INFORME ANUAL 2017 A LES CORTS

El Defensor del Poble insta a una redistribució de rendes per frenar el malestar social

"És hora d'orientar la política econòmica cap a terrenys més equilibrats, conduir-la a territoris més amplis i compromesos", diu Fernández Marugán

El Defensor del Poble insta a una redistribució de rendes per frenar el malestar social

Zipi (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Defensor del Poble en funcions, Francisco Fernández Marugán, ha instat aquest dilluns a una política de redistribució de rendes per evitar que el malestar social s'accentuï, ja que la recuperació no està arribant igual a les butxaques dels espanyols i són molts els que necessiten suport de l'Estat.

Notícies relacionades

Marugán ha entregat a les Corts Generals l'Informe Anual 2017, que inclou una anàlisi de les conseqüències de la crisi econòmica en l'aplicació dels drets socials. "Les qüestions relacionades amb la redistribució han de passar a un primer pla en l'agenda dels poders públics", insisteix l'informe, que afegeix que "el camí de l'ajust ja ha arribat a la seva fi" i per mantenir els drets socials "és hora d'orientar la política econòmica cap a terrenys més equilibrats, conduir-la a territoris més amplis i compromesos".

En aquest sentit, incideix que les polítiques tributàries decidides durant la crisi han portat a un sistema fiscal regressiu i recomana fer una revisió de tots els impostos perquè siguin més redistributius i coordinats amb les prestacions socials. Les queixes que arriben al Defensor del Poble mostren que, malgrat que la recessió es pot donar per acabada, la recuperació no està arribant igual a tots els espanyols, i adverteix que és un error pensar que la desigualtat es reduirà per si mateixa. Destaca la preocupació per la "magnitud" del dèficit del sistema de la Seguretat Social, que s'ha anat engrandint fins a situar-se en els 18.800 milions d'euros el 2017, i dubta que es pugui corregir a curt termini només amb la recuperació dels llocs de treball perduts o davant una progressiva millora de les condicions salarials. Pel Defensor del Poble, el sistema de pensions exigeix adoptar mesures dins de la Comissió del Pacte de Toledo. Per una altra part, l'informe també assegura que per pal·liar la pèrdua de qualitat de serveis tan essencials com els sanitaris, els educatius i els assistencials és necessari reformar de manera urgent l'actual sistema de finançament de les comunitats autònomes. "Ara que l'economia es troba en un clar procés de recuperació, s'obre una oportunitat per revisar el funcionament de les polítiques socials", ha assegurat Fernández Marugán, que recorda que les polítiques d'austeritat aplicades durant la crisi han originat "un pou de desigualtat sense precedents". Pel que fa a un dels efectes socials més nocius de la crisi, els desnonaments, aquesta institució afirma que s'ha de seguir treballant per reforçar la protecció a l'hipotecat, i recorda que el procediment d'execució hipotecària segueix sent una realitat a Espanya. "Encara s'està lluny de sistemes vigents en altres països europeus, on és possible una segona oportunitat per al prestatari morós, en especial per a l'insolvent sobrevingut de bona fe", assenyala, alhora que veu necessari reforçar l'oferta de vivendes socials de lloguer.