MORT D'UN SENEGALÈS

Càrregues policials a Lavapiés per un conflicte entre senegalesos i el seu cònsol després de la mort del manter

L'Ajuntament de Madrid nega persecució en el moment de la mort i obre una investigació

Unes cent persones concentrades a la plaça de Nelson Mandela del barri de Lavapiés, a Madrid, han protagonitzat moments de tensió / EFE VÍDEO

4
Es llegeix en minuts

Els senegalesos que avui divendres estan concentrats a la plaça Nelson Mandela del barri madrileny de Lavapiés han intentat agredir i obligat a refugiar-se en un bar el cònsol del seu país a Madrid, que ha sigut rescatat per la Policia després de disparar pilotes de goma per dispersar als congregats. 

Des de les nou del matí s'han concentrat en aquesta plaça diversos companys de Mmame Mbage, a escassos metres d'on l'home, de 35 anys i nacionalitat senegalesa, va morir ahir al mig del carrer.

Els ses compatriotes sostenen que Mbage va morir mentre era perseguit per la Policia i denuncien la "violència policial" que pateix el col·lectiu. Poc abans de les 12.30 hores ha arribat a la plaça una persona que els assistents han reconegut com Mouctar Belal, cònsol de Senegal a Madrid, i han corregut cap a ell increpant-lo i tractant d'agredir-lo.

El polític s'ha refugiat al bar Baobab, un dels de la plaça, entre crits de "pocavergonya", "justícia" i exigències que "doni la cara", ja que fins ara no s'havia pronunciat. Alguns dels gairebé 150 congregats han tllançat aigua a les persones que anaven amb el cònsol i als periodistes, mentre altres demanaven calma als més exaltats.

La Policia ha hagut d’intervenir aquest matí al barri de Lavapiés, a Madrid, durant la visita del cònsol del Senegal / ATLAS VÍDEO

Cinc furgonetes de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP) o antiavalots s'han desplegat a la zona i han netejat l'entrada al bar i bona part de la plaça. Diversos congregats han començat a llançar cadires contra els agents, així com llambordes, i llavors els agents han disparat pilotes de goma.

Finalment els agents han ajudat el cònsol a sortir del bar i a ficar-se al seu cotxe oficial, entre crits d'"assassí", i després han abandonat la plaça.

Aquesta tarda a les 18 hores, el Sindicat de Manters i Llauners de Madrid ha convocat una concentració en memòria del manter mort.

Per a aquesta nit, 350 antiavalots (vuit grups) estan ja en alerta per si augmenta la violència. Als 16 ferits d'ahir se n'hi ha de sumar sis més avui, sumant un total de 25 agents ferits, informa Luis Rendueles.

Manifest

Abans, l'Associació dels Immigrants Senegalesos a Espanya (Aise) havia reclamat aquest divendres una "condemna immediata" per als policies "assassins" que van perseguir el senegalès.

En un manifest llegit a la plaça Nelson Mandela del barri madrileny i recolzat, entre altres associacions, per SOS Racisme i el Sindicat de Manters i Llauners de Madrid, el portaveu del col·lectiu de senegalesos, Cheikh Ndiaye, ha remarcat el seu "profund i gran dolor" per la mort del seu compatritota, "un germà, un amic, un company manter", després d'una "batuda i persecució racista de la Policia Municipal de Madrid".

En primer lloc, el representant ha volgut deixar clar que els senegalesos no van ser els causants dels disturbis d'ahir a la nit després de donar-se a conèixer la mort d'aquest manter: "Ens dol que ens acusin de ser lladres. Nosaltres no vam trencar res, ni vam fer mal a ningú, ni vam robar bancs. Van ser grups ultres que van aprofitar per cremar contenidors".

Ndiaye ha qualificat la mort de compatriota de "crim de violència d'Estat, contra la humanitat". "Demanem la condemna immediata per als assassins", ha afegit, i tot seguit ha narrat la seva versió dels fets. "D'acord amb els companys que també van patir la persecució, des de Sol fins a Lavapiés la Policia Municipal va propinar puntades constants als companys perquè caiguessin a terra i poder detenir-los. Quan va caure a terra al carrer de l'Oso un company va intentar ajudar-lu, però la Policia ho va impedir. Si haguessin deixat que l'ajudés potser avui no estaríem parlant d'aquesta desgràcia", ha lamentat.

Les càrregues / {periodico}

Sense persecució

El delegat de Salut, Seguretat i Emergències de l'Ajuntament de Madrid, Javier Barbero, ha anunciat que s'ha obert un expedient d'informació reservada i ha negat que s'estigués produint una persecució policial en el moment de la mort.

"Com a principi no poso en dubte l'actuació dels professionals, però per responsabilitat s'ha d'afinar al màxim sobre com s'han usat els mecanismes d'intervenció. No és una qüestió de posar en dubte la policia sinó de prudència perquè en l'exercici de la força cal preguntar-se sobre la proporcionalitat. No dubto de les persones sinó d'avaluar conductes, i prou", ha contestat en roda de premsa.

Notícies relacionades

"Els fets parlen que ni en el moment de la parada ni en els minuts anteriors hi va haver cap intervenció policial amb ell sinó que anava caminant cap on vivia", ha explicat. 

Ganemos Madrid, no obstant, no ha donat per bones les explicacions i demana responsabilitats. A més, el defensor del Poble en funcions, Francisco Fernández Marugán, ha obert aquest divendres 16 de març una actuació d'ofici amb l'Ajuntament de Madrid per demanar-li informació.