Crim a Níjar

Ana confessa que va matar Gabriel Cruz però al·lega que el nen la va atacar amb una destral

L'assassina confessa assegura que ella es va defensar i li va donar "un mal cop"

Els investigadors creuen que menteix i que va actuar segons un pla meticulós

zentauroepp42498866 ana julia quezada almeria180313190531

zentauroepp42498866 ana julia quezada almeria180313190531 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles

Ana Julia Quezada ha confessat que va matar el petit Gabriel Cruz però el seu relat, al qual els investigadors no donen credibilitat, indica que ho va fer pràcticament en defensa pròpia i per accident. La dona va assegurar als investigadors que el 27 de febrer a la tarda va portar amb el cotxe la criatura de 8 anys fins a la finca familiar de Rodalquilar, situada a uns cinc quilòmetres de Las Hortichuelas, el poble on estaven passant aquells dies festius a Andalusia.

La versió de Quezada, parella del pare del Gabriel des de fa un any i mig, sosté que, després d'arribar a la finca, el nen i ella van començar a discutir i que la criatura va agafar aleshores una destral que hi havia a terra "em va atacar". La dona, llavors i sempre segons el seu testimoni, es va defensar, va aconseguir prendre-li l'arma i va acabar donant un cop al nen al cap. Això sí, la dona ha volgut deixar clar que no ho va fer amb el tall, ja que segur que l'hauria matat de manera fulminant, sinó amb "la part roma" de la destral. La dona ha relatat enmig de sanglots que li havia donat "un mal cop" al cap a la criatura.

L'autòpsia realitzada al cos del nen va revelar que havia patit, en efecte, un fort cop al crani. I també que va morir asfixiat, suposadament perquè Ana Julia li va tapar el nas i la boca amb les mans després que el cop de la destral el deixés inconscient.

La dona ha explicat que després de matar el nen l'havia despullat i el va deixar en una fossa pròxima a un aljub de la finca. Ha afegit que es va endur la roba i la va deixar en un contenidor pròxim. Dilluns a la tarda, va acompanyar els guàrdies civils al lloc i allà hi havia en efecte la roba del Gabriel. Posteriorment va anar amb els agents novament a la finca per fer una reconstrucció del que, segons ella, va passar la tarda que va matar el Gabriel.

Després del crim, Ana Julia va tornar a la casa de la seva sogra a Las Hortichuelas, al voltant de les sis de la tarda. Va esperar pacientment fins a les vuit, quan l'àvia del Gabriel va decidir portar-li el berenar a casa dels cosins i va comprovar que el nen no havia arribat.

Els investigadors creuen que Quezada menteix. Pensen que va segrestar el nen, que aquella tarda anava a jugar a casa d'uns cosins. I que el va portar amb enganys i obligat a la finca de Rodalquilar, on ja tenia previst cometre el crim. De fet, la dona feia dies que pintava i condicionava la casa. La hipòtesi principal és que Ana Julia va decidir matar el Gabriel per un mòbil "emocional". El nen no tenia bona relació amb ella, fins i tot va arribar a expressar el seu desig que es quedés per sempre a la República Dominicana, i podria ser un obstacle per a la seva bona relació de parella amb el pare, Ángel.

Un pla meticulós

Fonts de la investigació sostenen que tot va respondre a un pla premeditat i meticulós, que l'assassina va aprofitar una jornada festiva en què el pare del Gabriel estava treballant. I que el seu pla va sortir malament per la massiva mobilització popular i la pressió psicològica a què la va anar sotmetent la Guàrdia Civil.

Des de fa una setmana, els agents van decidir augmentar la pressió sobre ella: li van fer creure que unes càmeres de seguretat d'un hotel havien gravat el seu cotxe, li repetien una i mil vegades preguntes sobre què havia fet el dia de la desaparició del nen i van acabar demanant-li les claus de la finca de Rodalquilar perquè, li van dir, tenien la intenció d'inspeccionar-la.

Diumenge, la dona hi va anar i va treure el cos del Gabriel de la fossa. Una parella de guàrdies civils de paisà la van seguir discretament i la van anar gravant en vídeo. Van veure com sortia amb una cosa embolicada amb una manta i la ficava al maleter del cotxe. Després, va agafar el camí cap a Vícar, on vivia amb el pare i amb el Gabriel. Quan anava a entrar al pàrquing pròxim a la casa, va ser detinguda.

Des que el 3 de març Ana Julia va trobar, segons ella casualment, una samarreta del Gabriel en una zona que ja havia sigut rastrejada fins i tot per gossos especialistes, la dona es va col·locar sota la lupa dels agents. La dona "sobreactuava" i animava el pare a oferir una recompensa d'entre 10.000 i 30.000 euros per alguna pista sobre el parador del nen. Desapareixia en alguns períodes de temps, per "pintar" la casa de Rodalquilar o anar "al caixer". Va dir que havia perdut el telèfon mòbil fins i tot en dues ocasions i de fet el dia que va ser detinguda portava el del pare del Gabriel.

Notícies relacionades

Fins als agents també van arribar les informacions d'antics veïns i amics d'Ana al seu pas per Burgos. La filla d'un empresari viudo que va ser parella de la dona la va acusar de buidar els comptes del seu pare, d'enganyar-lo per pagar-se una operació d'augment de pit i fins i tot de voler casar-se amb ell quan ja estava malalt terminal.

Una altra dona va avisar de l'estranya mort de la filla gran d'Ana Julia, el març del 1996 quan tenia tot just 4 anys. Els informes sobre aquell cas recullen que la nena va caure per la finestra d'un setè pis quan el seu pare adoptiu se n'havia anat a dormir i va quedar a càrrec d'Ana, la seva mare. L'assumpte es va arxivar llavors com una "mort accidental".