investigació policial

Els Mossos tenen converses telefòniques que inculpen el detingut pel crim de Susqueda

Els investigadors feia setmanes que seguien Jordi Magentí i li havien punxat el telèfon

L'arrestat manté que és innocent i, sense la seva confessió, segueix sense saber-se el mòbil del doble assassinat

zentauroepp42330903 pla mig del suposat autor material del doble crim de susqued180227122526

zentauroepp42330903 pla mig del suposat autor material del doble crim de susqued180227122526

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Els Mossos d’Esquadra van punxar el telèfon de Jordi Magentídetingut des de dilluns per l'assassinat del Marc i la Paula al pantà de Susqueda. L'arrest d'aquest veí d'Anglès de 60 anys es va accelerar perquè tenia previst traslladar-se a Colòmbia, un país en què l'esperava la dona amb qui es va casar després de complir 12 dels 15 anys de presó a què va ser condemnat per l'assassinat de la seva primera esposa. Però aleshores, ja feia molt de temps que el seguien de prop i amb una antena col·locada en les seves converses privades.

Hores després de la detenció, dilluns al matí, l'intendent Toni Rodríguez, responsable de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d’Esquadra, va subratllar que no tenien "cap dubte" que havien arrestat l'home que va matar els dos joves del Maresme el 24 d'agost passat. Però, a causa del secret del sumari que envolta aquest cas, va afegir que no podia revelar per què.

Segons fonts consultades per aquest diari, la clau està en les punxades telefòniques que es van portar a terme d'acord amb el jutjat d'instrucció de Santa Coloma de Farners. Aquestes converses s'han convertit en una prova decisiva que permet incriminar judicialment el detingut.

El primer indici que va posar els investigadors darrere la pista de Magentí va ser la gravació d'una càmera a la presa de Susqueda. S'hi veia el Land Rover de color blanc que condueix aquest veí d'Anglès. El segon indici va ser descobrir que es tractava d'un home amb antecedents penals per assassinat, ja que el 1997 va matar a sang freda la seva exdona, Josefa García. El tercer era que Magentí és un gran coneixedor del pantà i dels boscos del voltant. L'assassí del Marc i la Paula havia enfonsat els cadàvers en un indret de l'embassament i després havia conduït per un camí -pràcticament intransitable- fins al punt en què va enfonsar l'Opel Zafira de la parella del Maresme. Havia triat aquest punt perquè sabia que des d'allà podria arribar fins a la riba conduint i perquè les aigües es podrien empassar el cotxe sencer ja que es fan profundes de sobte. Una de les incògnites del cas és com Margentí va marxar del lloc: si a peu o en cotxe amb un còmplice (una hipòtesi gairebé descartada). A més, el presumpte assassí va accentuar les sospites dels Mossos la primera vegada que va ser interrogat pels agents, quan va negar -desconeixent que els agents tenien la imatge captada per les càmeres de Susqueda- que ell hagués estat al pantà el dia del crim dels joves del Maresme.

Seguiment intens 

L'equip de seguiment dels Mossos va investigar Magentí durant setmanes. I els agents van demanar autorització al jutjat per punxar-li el telèfon. En aquestes converses que va mantenir quan no s'imaginava que els policies el podien estar escoltant, hi va explicar coses que ara, segons han assenyalat a aquest diari fonts coneixedores del cas, l'incriminen en el crim de Susqueda. El sospitós de l'assassinat passarà a disposició judicial aquest dijous.

En llibertat amb càrrecs el fill de Magentí

Notícies relacionades

Aquest dimecres ha passat a disposició judicial el segon detingut per aquest crim, el fill de Magentí. Va ser arrestat hores després que els Mossos detinguessin el presumpte autor material del doble assassinat. Al fill, els policies li atribueixen únicament un delicte de tràfic de marihuana. El jutge, després d'escoltar-lo aquest migdia, ha decretat que surti en llibertat amb els càrrecs que ha detectat la policia.

Les plantacions de marihuana del fill de Magentí sobrevolen des del començament aquest crim. De tota manera, de moment, no és clar que guardin relació amb el mòbil del doble assassinat. En realitat, el mòbil segueix sense saber-se. Serà complicat que surti a la llum sense la confessió de Magentí, cosa que, ara com ara, tal com va demostrar dimarts durant els escorcolls, quan va defensar a crits la seva innocència davant de les càmeres de televisió, no sembla disposat a fer. Quan va assassinar la seva dona, en canvi, sí que va confessar.