Europa tremola sota el fred siberià

Tres persones han mort de moment per les baixes temperatures a Polònia i França

Roma s'ha llevat sota una capa de neu, cosa que no passava des de feia sis anys

zentauroepp42321610 a priest plays with snow during a heavy snowfall in saint pe180226091409

zentauroepp42321610 a priest plays with snow during a heavy snowfall in saint pe180226091409 / MAX ROSSI

2
Es llegeix en minuts

Roma ha amanecido aquest dilluns coberta amb un mantell blanc de neu, algo que no ocurría des del 2012 en la capital italiana, on les belles i insòlites postals s'han alternat amb les sorpreses i molèsties que han patit molts habitants de la ciutat i turistes, que s'han vist obligats a canviar els seus plans inicials.

Passat un plujós cap de setmana, els pronòstics es van complir i al llarg de la jornada arribava a Itàlia l’onada de fred, que allà han batejat amb el nom de Burian (és una tempesta diferent de l’Emma, que arriba a Espanya procedent de les Canàries). Burian va deixar copioses nevades a tot el país i també  importants descensos de la temperatures. Desenes de carreteres que connecten nord i sud de la península Itàlica es van veure col·lapsades per l’acumulació de neu.

A la capital es van registrar cancel·lacions i endarreriments de diverses hores en les línies de ferrocarril que havien d’arribar o sortir de la principal estació romana de Termini, que des de primera hora del matí estava pleníssima de persones que esperaven per partir i de les que hi arribaven i no trobaven mitjà de transport per traslladar-se al centre.

El fort vent, amb ràfegues molt violentes al nord del país, van provocar, entre altres incidents, la caiguda d’un gran piló metàl·lic sobre el pont de la Libertà, que connecta Venècia amb el continent. L’accés rodat a la ciutat ha quedat paralitzat durant unes vuit hores.  La nevada ha afectat també  les regions de la Toscana, la Ligúria i el Piemont.

Tres víctimes mortals

Tot Europa està tremolant des que diumenge l’onada de fred siberià es va començar a estendre gradualment pel continent. Almenys han mort ja tres persones: una a França i dues a Polònia.

Les víctimes són un vagabund de 35 anys, que va ser trobat mort diumenge al matí pels seus dos camarades d’infortuni a Valence (al sud-est de França), on el termòmetre va baixar a la nit fins als 3 graus sota zero. Els primers indicis suggereixen que l’home va morir de fred, van informar les autoritats. A Polònia, dues persones més van morir de fred la nit de divendres a dissabte. Diumenge, les temperatures van arribar als 12 graus sota zero.

A Rússia, el Centre Meteorològic Nacional ja va anunciar que fins demà, les temperatures «anormalment fredes» afectaran el país. La nit de diumenge a dilluns, les temperatures a la regió de Moscou van descendir fins als 24 graus sota zero, mentre que en algunes localitats del centre de Rússia el termòmetre va arribar a marcar 35° sota zero. S’esperen tempestes de neu els pròxims tres dies a gairebé tot Rússia.

Notícies relacionades

Al sud-est d’Europa, els romanesos també van tremolar a 25 graus sota zero, temperatura inusual per a aquesta època de l’any, així com als seus veïns als Balcans. Bucarest va ordenar ahir tancar les escoles fins demà, una situació similar en tres departaments del sud del país, on s’esperen fortes nevades.

Al centre d’Europa, a Àustria i Hongria, però també a la Gran Bretanya, les autoritats han demanat als habitants que es preparin per als efectes d’aquest fenomen conegut com a Moscou-París, causat per intenses masses d’aire fred procedents de Sibèria.