A Conca

Una dona amb síndrome de Down, expulsada d'una xerrada per no "espantar" la gent

Altres assistents a l'acte de l'empresa Medisalud el van abandonar per solidaritat

Les llàgrimes de Julia amaguen el dolor del rebuig. Fa uns dies va ser expulsada d’una xerrada publicitària per tenir síndrome de Down. / ATLAS VÍDEO

4
Es llegeix en minuts
Carmen Jané

Una dona de 49 anys, Julia, va ser expulsada dimarts passat a la nit d’una xerrada comercial en un hotel de Motilla del Palancar (Conca) perquè té síndrome de Down, segons ha denunciat Ascensión Leal, una de les seves dues germanes que l’acompanyaven. Segons la seva versió, un representant de l’empresa Medisalud va justificar l’expulsió perquè «podria espantar la gent».

Ascensión Leal va afirmar la seva intenció de denunciar el cas malgrat que el gerent de l’empresa els ha trucat per demanar perdó, i els ha demanat que no tirin endavant amb la denúncia. Leal assegura que la dignitat de la seva germana «està per sobre».

Segons va indicar Ascensión Leal a l’agència Efe, quan les tres germanes van entrar al local on es feia la xerrada, en companyia d’uns veïns, el comercial els va dir que seria millor que la seva germana no estigués en l’esdeveniment, «perquè podia molestar els assistents i coses així». «Vam anar a agafar una cadira i ens la va negar i va dir que allà no hi podia estar», i fins i tot els va suggerir que deixessin la seva germana fora i que elles entressin a presenciar la xerrada. «Vam intentar dialogar amb ell, però no hi havia manera i llavors vam sortir totes tres i també va sortir més gent de l’acte», va afegir.

Medisalud ven productes com ionitzadors d’aigua, mesoteràpia o pressoteràpia en esdeveniments comercials als quals convoca per invitació i en què promet un valuós regal «només per assistir-hi», en aquest cas un smartphone.

L’advocat de Medisalud, Jorge García, rebutja la versió de les germanes i assegura que «en cap moment se li va dir res a la dona amb síndrome de Down». Afirma que una de les dones va ser convidada a la xerrada comercial, «a la qual podia anar amb un acompanyant», i que «es van enfadar» perquè no van voler donar-los un smartphone a cada una, sinó «que es donava per parella, com afirmava la invitació». Segons García, «seria del gènere tonto fer comentaris d’aquest tipus en un esdeveniment comercial».

L’alcalde de Motilla del Palancar, Pedro Tendero, va assegurar a aquest diari que «l’empresa està posant excuses perquè hi havia un altre matrimoni que pot corroborar l’expulsió. La de la Julia és una 

família coneguda al poble –va afegir–. Les tres germanes i el marit d’una d’elles solen anar junts als actes de l’ajuntament, i fa poc les tres germanes van anar a Benidorm amb un viatge que va organitzar la comissió de dones». Segons l’alcalde, que es mostra indignat amb l’incident, «l’empresa ha arribat a dir que eren persones problemàtiques, cosa que fa el cas encara més injust, i això no és cert perquè mai han donat la més mínima molèstia».

Integrada i pacífica

La presidenta de l’organització de discapacitats Cocemfe a Motilla, Aurora López, assegura que «la Julia està totalment integrada, és una persona supercarinyosa i assisteix a tots els actes, i això és una vergonya, a més quan estem lluitant per la integració de tots».

El Cermi (comitè de representants de persones amb discapacitat) de Castella-la Manxa «lamenta i condemna» els fets que ha denunciat la família de la Julia i els considera «greument discriminatoris» i que constitueixen «una violació dels drets més elementals que assisteixen tota persona». El comitè ha exigit a la justícia i a l’Administració regional que actuïn per comprovar amb celeritat els fets denunciats i, si es confirmen, sancionar aquesta empresa.

L’alcalde de Motilla ha defensat també l’hotel de la població on es va organitzar l’acte del setge que està patint a les xarxes socials. «L’hotel va llogar una sala a una empresa, que van ser els que es van encarregar de l’acte i ells no tenen cap culpa del que va passar. També em toca defensar-los com a veïns. És injust que se’ls impliqui o se’ls denigri». En el mateix cas s’ha vist una altra empresa de nom similar a Medisalud, que també s’ha vist vilipendiada a Twitter per un error d’alguns mitjans.

Notícies relacionades

La denúncia de la Julia i la seva família s’afegeix a moltes altres de col·lectius de persones amb discapacitat que s’han vist marginades, separades o evitades en esdeveniments d’oci o actes públics. La Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual (Dincat) va proposar la primavera passada als partits polítics a Catalunya una llei que respongués amb sancions a aquest tipus d’agressions a col·lectius febles. «Tots els grups parlamentaris hi van estar d’acord, però la proposta ha quedat aturada perquè no hi ha Parlament», afirma Rosa Cadenas, presidenta de l’entitat.

Les denúncies de casos –com diversos grups als quals es va vetar l’entrada a un pub a Lleida i un altre a Almeria, o el d’un hotel a Vinaròs que també va rebutjar acollir vuit persones– han ajudat a sensibilitzar la gent. «Amb la repercussió que han tingut en els mitjans, hi ha més denúncies i més rebuig», admet Cadenas.