A Ondarroa

El suïcidi d'Ekai, trist reflex dels obstacles a què s'enfronten els menors transsexuals

El jove basc, de 16 anys, va ser trobat sense vida per la mare a la seva habitació, després d'anys de lluita perquè es reconegués la seva veritable identitat

L'estava atenent la Unitat de Gènere de l'Hospital de Cruces, però no va arribar a temps el tractament hormonal que reclamava

ekai

ekai

2
Es llegeix en minuts
Aitor Ubarretxena
Aitor Ubarretxena

Periodista

ver +

El suïcidi d’Ekai, un adolescent transsexual resident a la localitat biscaïna d’Ondarroa, ha reobert el debat sobre la necessitat d’actuar amb rapidesa davant els casos de joves menors d’edat el sexe registral del qual no coincideix amb el seu gènere. Ekai tenia 16 anys, però després d’una llarga espera per aconseguir un tractament hormonal que frenés la seva pubertat, finalment es va rendir. La seva mare el va trobar ahir mort a la seva habitació.

La seva mort va commocionar les famílies de l’associació Chrysallis Euskal Herria, que fa anys que treballa per aconseguir una llei que protegeixi i reconegui els drets als menors que travessen situacions com les d’Ekai. Els seus responsables van lamentar les «demores» en els tractaments, cosa que unida als obstacles socials col·loquen els joves en una situació límit.

En el cas del menor basc, ja estava sent atès a la Unitat de Gènere de l’Hospital de Cruces, a Bilbao, però els resultats no van arribar a temps. Ekai no era capaç de mirar-se al mirall, i els canvis de la pubertat van acabar sent insuportables. La lluita dels seus pares, Ana i Elaxar, que fins i tot van anar a la televisió per donar a conèixer el seu cas, s’ha vist truncada.

En aquell programa de La Sexta, amb motiu del debat al Congrés dels Diputats al voltant de la possibilitat que els menors transsexuals poguessin canviar de nom i sexe al Registre Civil sense necessitat de presentar informes mèdics, Ekai va expressar públicament com era de dur haver d’explicar que la informació d’aquells documents no es correspon amb la seva verdadera identitat.

L’associació Chrysallis denuncia que el protocol sanitari és molt estricte, ja que està condicionat pel dictamen de metges i psiquiatres. Aquesta organització demana que el trànsit d’aquests menors transsexuals a la seva autèntica identitat no es vegi constret pels criteris mèdics i que es proporcioni una resposta integral amb molta més agilitat.

ENTORN EDUCATIU

Notícies relacionades

L’entorn del menor també lamenta que no es complís la promesa dels responsables del Departament d’Educació del Govern basc, que s’havien compromès a formar professors i alumnes de l’institut on estudiava Ekai per aconseguir evitar situacions humiliants. Aquestes accions de sensibilització havien d’haver començat el febrer del 2017 i un any després encara no s’havien posat en marxa. El menor havia expressat la seva intenció d’estudiar batxillerat artístic el curs que ve.

La seva mort va ser qualificada d’aquesta manera per part de les famílies que integren Chrysallis: «Una batalla que hem perdut com a societat».