AL PATI

La fiscalia investiga una presumpta violació grupal a un nen de 9 anys en un col·legi d'Úbeda

Fins a quatre menors de 1r i 2n d'ESO ja han sigut expulsats

Serien menors d'entre els 12 i 14 anys, segons el relat del menor

san-juan-de-la-cruz

san-juan-de-la-cruz

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Fiscalia de Menors investiga la presumpta violació grupal d’un nen de 9 anys  per part de companys d’un col·legi d’Úbeda (Jáen), després que fos atès a l’Hospital San Juan de la Cruz de Jaén d’unes lesions que, segons els facultatius, era compatibles amb una violació anal. La Conselleria d’Educació de la Junta d’Andalusia va confirmar l’expulsió inicial, com a mesura cautelar, de fins a quatre menors d’1r i 2n d’ESO, identificats per la víctima, amb edats compreses entre els 12 i els 14 anys. Els fets segons sembla van tenir lloc a l’interior del centre, que cobreix les etapes educatives de 3 a 14 anys d’edat, durant el temps de l’esbarjo.

Segons la família del menor agredit, aquest no va ser el primer cop que el menor patia aquest tipus d’agressions i els abusos haurien començat fa mesos. El menor, segons les mateixes fonts, vivia amenaçat i pressionat pels autors perquè no revelés res al col·legi o al seu entorn més pròxim.

La consellera d’Educació de la Junta d’Andalusia, Sonia Gaya, va demanar prudència i va recordar que tant la suposada víctima com els presumptes agressors són menors i han de ser protegits. Gaya, en declaracions a la SER, va confirmar que la Delegació Territorial d’Educació a Jaén va tenir constància d’aquest cas dimecres, i que va ser el mateix director del centre escolar on estudia el menor qui es va encarregar de traslladar-lo. La presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, va dir que estava «horroritzada» i va demanar «respecte i protecció a la identitat» del menor.

Va assenyalar que, de moment, la informació que es té «és poca», i que la Inspecció d’Educació recopila tota la informació per saber «què ha passat exactament i prendre les mesures i actuacions oportunes».

Notícies relacionades

Sobre el fet que no fos aquesta la primera vegada que el menor hagués patit una agressió sexual d’aquest tipus, tal com va confirmar l’exploració pediàtrica portada a terme al menor a les urgències de l’Hospital d’Úbeda, la consellera va assenyalar que «el director del centre no tenia coneixement que hagués estat objecte cap tipus d’agressió».

Queixa d'ofici

El Defensor del Poble Andalús i del Menor va obrir una queixa d’ofici i la va adreçar a la Delegació d’Educació per veure si es tenia coneixement previ de l’assetjament i si s’ha activat el protocol establert un cop coneguts els fets. Per la seva part, l’oenagé Save the Children va denunciar els errors en la prevenció i detecció dels casos de violència contra menors i va insistir en la necessitat d’una llei integral que erradiqui totes les formes de violència contra la infància inclosos l’abús sexual i l’assetjament escolar.