L'EXECUCIÓ D'UN ACORD

La falta de diners frena l'arrencada del pacte antimasclista

El Govern s'escuda en el bloqueig dels pressupostos per incomplir l'històric acord

Montserrat es va comprometre a tramitar per decret llei i al marge dels comptes generals els 200 milions per al 2018 inclosos en l'acord

lainz41859357 graf1295  madrid  31 01 2018   a ministra de sanidad  servic180131152025

lainz41859357 graf1295 madrid 31 01 2018 a ministra de sanidad servic180131152025 / Ballesteros

4
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

El pacte d'Estat contra la violència masclista conté un element clau: una dotació addicional per a la lluita contra aquesta plaga de 1.000 milions d’euros en cinc anys. Com va anunciar la ministra de Sanitat i Igualtat, Dolors Montserrat, el 2018 s’havia de començar amb els primers 200 milions, però el Govern no ha inclòs aquesta partida en cap dels decrets llei de crèdits extraordinaris aprovats fins ara i davant els retrets dels grups de l’oposició, la política catalana va acusar aquests de ser els culpables de l’incompliment al «no estar disposats a votar els Pressupostos» de Mariano Rajoy.

Ultimàtum del PSOE

El PSOE i Units Podem (UP) havien convocat d’urgència la ministra a la comissió d’Igualtat del Congrés per demanar-li explicacions i arrencar-li una data. La socialista Ángeles Álvarez li va exigir que, com a molt tard, s’aprovi al març el decret perquè «en cas contrari, moltes de les mesures que depenen d’aquesta dotació no es podran aplicar fins al 2019».

“Gairebé la meitat de les 214 mesures del pacte ja han iniciat el seu procés d'execució“

Dolors Montserrat

Ministra de Sanitat i Igualtat

Els 200 milions han de repartir-se en 100 per al Govern, 80 per a les autonomies i 20 per als municipis. Tots destinats a 20 de les mesures incloses en el pacte d’Estat. Donada la urgència que requereixen moltes d’elles tots els grups van creure, i així ho va dir Montserrat a finals de l’any passat, que s’optaria pels crèdits extraordinaris una vegada bloquejada pel PNB l’aprovació dels Pressupostos. Però en els primers decrets de l’Executiu, la violència masclista ha brillat per la seva absència.

Una de les causes de la urgència per aprovar els decrets és que una vegada que estiguin publicats al BOE, perquè les autonomies o els municipis puguin a accedir als fons han de presentar els corresponents projectes i el Govern tramitar-los, cosa que comporta diversos mesos de gestions.

 

Nou compromís: primer trimestre

Monserrat va reiterar que «la llei de pressupostos és l’instrument més vàlid» per portar a terme «els compromisos de l’Estat del benestar i també els compromisos econòmics del pacte d’Estat de 1.000 milions en cinc anys», però va assegurar que si no s’aproven els comptes «en els primers tres mesos de l’any», el Govern buscarà «instruments alternatius», com fer-ho mitjançant un crèdit extraordinari, tal com li va reclamar el Congrés en una recent proposició no de llei.

“Porti el decret extraordinari i hi votarem a favor. Una altra cosa seria recolzar uns pressupostos que imposen noves retallades”

Ángeles Álvarez

Diputada del PSOE

"Porti el decret extraordinari i hi votarem a favor. Una altra cosa seria recolzar uns pressupostos que imposen noves retallades", li ha respost Álvarez, amb una bona dosi d'incredulitat sobre el nou

ja que el seu col·lega d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha situat cap a l’estiu l’aprovació de nous crèdits extraordinaris.

La republicana Teresa Jordà va optar per la ironia. «Es va equivocar d’any, ministra. No passa res. Al president Rajoy li passa sovint», va dir, recordant el lapsus del cap de l’Executiu en el seu missatge del passat 31 de desembre, quan va confondre el nou any amb el 2016.

compromís de la ministra.

¿La meitat de les mesures en execució? 

Més enllà de les discrepàncies sobre el finançament, l'oposició s'ha queixat de la falta d'un calendari concret en l'execució de la resta del pacte quan es compleixen sis mesos de la seva firma. En la seva intervenció inicial, Montserrat ha tret pit a l'afirmar que "gairebé la meitat de les 214 mesures del pacte ja han iniciat el seu procés d'execució". I entre elles ha destacat la creació de grups de treball que han començat a redactar la reforma de 20 articles de la llei integral del 2004, així com les noves lleis contra el tràfic d'éssers humans i contra la violència sexual i altres formes de violència contra la dona.

Entre aquestes reformes destaca el reconeixement com a víctimes de les mares els fills de les quals han sigut assassinats per agressors masclistes, així com revisar els textos legals vigents sobre règims de visita i custòdia de menors fills de maltractadors. També la concessió de prestacions d’orfandat a aquells les mares dels quals no cotitzaven a la seguretat social, tal com va proposar el PSOE en una proposició no de llei, així com la desgravació en l’IRPF a les persones que tenen la pàtria potestat dels orfes.

Terminis concrets

Notícies relacionades

Fins i tot la diputada de Ciutadans Patricia Reyes li va retreure a Montserrat que en el seu interminable relat s’hagués quedat en el «farem» sense incloure «dades concretes, calendaris, terminis». «Esperem del Govern alguna cosa més que paraules buides, fotos i propaganda», va rematar la portaveu del partit d’Albert Rivera, repetint algunes de les paraules de la resta de l’oposició. «¿El pacte era només una foto o posarà els mitjans materials per executar-lo?», li va preguntar al final.

"El relat de la ministra s'ha quedat en el farem, sense incloure dades concretes, calendaris, terminis"

Patricia Reyes

Diputada de Ciutadans

"Han treballat tant, tant que fins i tot han dissenyat un logotip per al pacte", ha ironitzat també la socialista Álvarez.