INICIATIVA CIUTADANA

1,5 milions de firmes per avalar la permanència de la presó permanent revisable

La campanya ha sigut impulsada pels pares de Diana Quer, Marta del Castillo i Mari Luz Cortés

2
Es llegeix en minuts

La petició registrada a la plataforma Change.org per Juan Carlos Quer, el pare de la jove madrilenya Diana QuerDiana Quer, juntament amb les famílies de Marta del CastilloMari Luz Cortés,per demanar al Congrés dels Diputats que no aprovi la proposició de llei de derogació de la presó permanent revisable, supera les 1,5 milions de firmes.

La iniciativa, posada en marxa a la plataforma Change.org, va rebre un gran suport inicial, i fins i tot va provocar la caiguda temporal de la pàgina a causa de l'allau de subscripcions a la iniciativa. A més, Rocío Vieitez, la mare de Candela i Amaia, les nenes assassinades pel seu pare a Moaña, va cedir els 400.000 suports rebuts fins ara a la seva petició contra la derogació de la presó permanent revisable, registrada a la mateixa plataforma.

Així, la campanya acumula aquest diumenge més d'1.538.000 firmes en contra de la derogació que s'està tramitant al Congrés dels Diputats des del mes d'octubre d'una pena a la qual es podria enfrontar l'autor confés de la mort de la jove Diana Quer, José Enrique Abuín Gey, conegut com el Chicle, si quan acabi la investigació se l'acusa d'un delicte d'assassinat i d'una agressió sexual prèvia a la mort de la noia madrilenya.

Reforma del Codi Penal

La majoria absoluta de què disfrutava el PP en la desenà legislatura el va portar a reformar el Codi Penal per introduir la pena de la presó permanent revisable -una de les mesures estrella de l'exministre de Justícia Alberto Ruiz-Gallardón- o la cadena perpètua, com ho denomina l'oposició, que va recórrer aquesta figura penal, prevista per a supòsits de gravetat excepcional, al Tribunal Constitucional.

En la legislatura vigent, el PNB va presentar una proposició de llei que el ple del Congrés va debatre i va prendre en consideració el 10 d'octubre, gràcies al suport que va rebre de tota l'oposició, excepte de Ciutadans, que va optar per abstenir-se.

Després de la proposta de derogació, les famílies dels menors assassinats i de Diana Quer s'han unit en una única iniciativa, sobretot arran de les entrevistes al pare de Diana Quer en diversos mitjans de comunicació.

"Tant de bo poguéssim tornar enrere i evitar els tràgics assassinats dels nostres fills, però la dura realitat és que tan sols pot arribar a reconfortar-nos un objectiu que volem compartir amb tu i per al qual demanem la teva valuosa ajuda. Es tracta d'evitar aquesta pena excepcional contemplada per a casos d'extrema gravetat, com per exemple l'assassinat de menors", assenyalen les famílies en la seva petició.

Proposta aliena a qualsevol ideologia

El text de la petició subratlla que les famílies que impulsen la proposta són "alienes a qualsevol ideologia política", i defensen el manteniment de la presó permanent revisable per "evitar que es vulnerin els drets més elementals de l'ésser humà i que altres famílies hagin de viure el seu calvari".

Notícies relacionades

Segons expliquen, amb l'entrada en vigor de la presó permanent revisable, la situació del pres es pot revisar a partir dels 25 anys del compliment de la condemna, i reinserir-se a la societat si compleix les exigències de la seva rehabilitació.

"Amb aquesta pena no es renuncia, com alguns creuen, a la reinserció del condemnat. Països com França, Alemanya, Itàlia, el Regne Unit, Bèlgica, Àustria o Suïssa disposen d'una pena similar a la que ara volen eliminar al nostre país", afegeixen.