Més pares que mares es beneficien per primera vegada de la baixa per naixement

L'ampliació del permís de paternitat ha provocat el 2017 que menys homes renunciïn a la prestació

El Govern central deixa en suspens l'ampliació a cinc setmanes pactada amb C's per la paralització dels Pressupostos

abertran6119692 valencia 4 4 07  ley de igualdad   javier y juan jose los pr170922084239

abertran6119692 valencia 4 4 07 ley de igualdad javier y juan jose los pr170922084239 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

L'ampliació del permís de paternitat de dos a quatre setmanes ha reduït el nombre d'homes que renuncien a disfrutar-lo fins al punt que per primera vegada ja són més (665) els homes que s'apunten a la seva baixa que dones a la de maternitat. La xifres poden fins i tot augmentar més si entra en vigor l'acord aconseguit pel Govern central amb Ciutadans d'ampliar la baixa dels homes a cinc setmanes, ara congelat per la impossibilitat d'aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat del 2018 (PGE).

La nova ampliació a cinc setmanes hauria d'haver entrat en vigor l'1 de gener passat però els afortunats que han sigut els primers pares del 2018 no l'han pogut disfrutar ni és previsible que ho facin els que ho seran els pròxims mesos. No podran fins que es debloquegi la negociació del Govern central amb el PNB, que va saltar pels aires arran del conflicte català i l'aplicació de l'article 155.

Ciutadans ha pressionat el Govern de Rajoy perquè aprovi un crèdit extraordinari a través d'un decret llei que pemetria posar en marxa la mesura, però l'Executiu no s'ha mogut gens ni mica. No posar en marxa cap de les millores previstes en els pressupostos és una manera de pressionar la resta de grups, especialment el PNB, perquè el recolzin en el tràmit parlamentari.

116 milions d'euros

El cost d'incrementar de quatre a cinc setmanes els permisos de paternitat al llarg d'aquest any hauria sigut de 116 milions d'euros si hagués entrat en vigor l'1 de gener. Amb la demora, Cristóbal Montoro aconsegueix un estalvi addicional.

L'ampliació de dues a quatre setmanes, fruit també d'un acord parlamentari amb Ciutadans, es va posar en marxa el gener del 2017. Fins al setembre passat s'havien concedit 196.873 baixes de paternitat, enfront de les 196.218 de maternitat a dones, amb aquesta diferència a favor de 665 per als homes.

¿Com s'explica aquest 'sorpasso' si les dones estan obligades a agafar-se la baixa, com a mínim, les sis primeres setmanes després del part? La resposta és molt simple: hi ha molts més homes que dones que poden disfrutar d'aquest dret a l'ostentar la condició d'afiliats a la Seguretat Social. Com a exemple una sola dada: el 25,6% de les dones estan "inactives", és a dir, que ni tenen feina ni en busquen, mentre que, entre els homes de la mateixa franja d'edat, el percentatge baixa a un residual 2,8%. Quan aquesta quarta part de dones són mares no tenen, òbviament, dret a la baixa.

Una altra manera d'acostar-se al fenomen és comparar-lo amb el nombre de naixements, que el 2016 van ser 410.583, pels quals només es van concedir 272.821 permisos a les mares. Unes 140.000 dones no es van poder beneficiar de la prestació.

Por de perdre la feina

Quan es va aprovar el permís de quatre setmanes, alguns experts van vaticinar que el nombre d'homes que s'hi acollirien baixaria en consonància amb el que havia passat fins ara, quan molts hi renunciaven per por de perdre una feina cada vegada més precària. Però la mesura sembla que ha generat l'efecte contrari. ¿Qui renuncia a una nòmina sencera sense treballar?

Notícies relacionades

El 2016, abans d'aplicar-se l'ampliació, la xifra dels permisos de maternitat per a mares va superar en més de 30.000 els paternitat. I en el període 2007-2016 hi va haver 158.000 baixes més de dones que d'homes.

Res impedeix pensar que si s'àmplia el permís a cinc setmanes els homes que renunciaran al creixent benefici seran encara menys.