'El Chicle', un violador en sèrie entre homes que ataquen les dones

Els experts avisen que els psicòpates protagonitzen un percentatge baix de les agressions sexuals

L'assassí de Diana Quer encaixa en el perfil dels que "gaudeixen sotmetent la víctima, humiliant-la i fent-li mal"

zentauroepp41442779 graf3395  rianxo  a coru a   31 12 2017   efectivos de la uc180101132528

zentauroepp41442779 graf3395 rianxo a coru a 31 12 2017 efectivos de la uc180101132528 / Lavandeira jr

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

L'home que va assassinar Diana Quer havia violat abans de matar la noia de 18 anys i volia tornar-ho a fer després. Fa 12 anys, José Enrique Abuín Gey, àlies 'el Chicle, va agredir sexualment la seva cunyada. El procés judicial va embarrancar perquè la germana bessona de la víctima --la dona d'Abuín-- va triar protegir el seu marit i li va procurar una coartada. Fa una setmana, Abuín va intentar que tres dones diferents pugessin al seu cotxe durant la matinada de la nit de Nadal. Totes tres el van rebutjar i l'endemà, el dia de Nadal a la tarda, va treure un ganivet per obligar una quarta noia a pujar-hi per força. La noia es va salvar perquè una parella va anar a rescatar-la al sentir els seus crits d'auxili. Aquest últim intent va possibilitar la detenció del 'Chicle', que ara s'ha convertit en un dels criminals més famosos d'Espanya. Però els experts en violència sexual s'afanyen a subratllar que encara que casos com el de Diana Quer acaparin tots els focus, la majoria d'homes que ataquen les dones no són violadors en sèrie.

Segons les dades d'Eurostat, el 90% de les víctimes de delictes sexuals són dones i el 99% dels agressors són homes. Com subratllen el catedràtic de Psicologia de la Universitat de Barcelona (UB), Antonio Andrés Pueyo, i la directora de la Unitat de Crisi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Ingeborg Porcar, la majoria d'aquestes denúncies recauen sobre homes que, sense tenir distorsions cognitives ni presentar trets psicopàtics, han acabat comportant-se com a violadors perquè han utilitzat la força, o la coacció, per mantenir relacions sexuals sense el consentiment de les dones.

Contra aquesta violència sexual, d'arrel masclista, "les campanyes de conscienciació o l'educació en l'etapa escolar" són necessàries, explica Porcar. No obstant, contra un perfil com el d'Abuín, "són inútils", aclareix Pueyo.

Un violador en sèrie

L'assassí de Diana Quer encaixa dins dels violadors que presenten trets psicopàtics. Un diagnòstic que només un estudi mèdic basat "en l'escala internacional de PCL-R", explica Judit López --especialista en violència sexual de la unitat de la UAB-- pot concloure. Aquests agressors actuen moguts per l'ànsia de "sotmetre la dona i d'humiliar-la", detalla Porcar. Perquè "no tenen empatia i gaudeixen fent mal", afegeix López.

Abuín, recorda Pueyo, era un home amb una "trajectòria delinqüencial llarga". És probable que amb Diana Quer no actués "amb planificació", sinó que, després de matar-la, optés per desfer-se del cadàver per resoldre "el problema" sense respectar les lleis, com de costum. El fet que hagués burlat la justícia amb la cunyada, i que seguís en llibertat un any i mig després d'assassinar la Diana, li haurien reforçat la "sensació d'impunitat"

Presó permanent revisable

Notícies relacionades

Jordi Nieva, catedràtic de Dret Processal de la UB, explica que a Abuín li podrien caure "30 anys de presó". Una agressió sexual que culmina amb l'assassinat de la víctima és un delicte d'"una gravetat extrema". A Espanya existeix la presó permanent revisable, que permet ampliar la privació de llibertat després del compliment de condemna si es considera que el reu segueix sent una amenaça per a la societat. Abuín podria rebre aquest càstig, avança aquest professor.

Pueyo, Porcar, López i Nieva coincideixen que resulta complicat prevenir els atacs d'un violador com Abuín. Tampoc resulta fàcil "curar-lo". El que sí que resulta útil, i urgent, és mirar de cara la violència sexual globalment, i conscienciar a escala social per evitar la majoria d'atacs, els que es denuncien en campanyes com les de #MeToo i cometen homes que no són com 'el Chicle'