canvi revolucionari

Un antic executiu de Facebook assegura que les xarxes socials estan "destrossant la societat"

Chamath Palihapitiya, exvicepresident de la firma, se sent "culpable" per la "desinformació" i la "mentida" impulsada per internet

2
Es llegeix en minuts

Les declaracions de l'antic executiu de Facebook Chamath Palihapitiya sobre l'impacte de les xarxes socials en les relacions humanes han sacsejat internet. Durant una trobada a l'Escola de Negocis de la Universitat de Stanford ha carregat aquesta setmana amb duresa contra la companyia que coneix des de dins i ha reconegut que se sent "terriblement culpable" per haver contribuït a desenvolupar "eines que estan destrossant el teixit de com funciona la societat". Per això ha recomanat "una llarga pausa" en les xarxes socials. Mitjans digitals com The Verge The Guardian es van fer ressò d'una reacció anti xarxes socials que crida especialment l'atenció al procedir de qui va arribar a ser vicepresident de l'àrea de creixement del nombre d'usuaris de la firma de Mark Zuckerberg. 

Palihapitiya, que va deixar la firma el 2011, critica especialment la raó de ser de Facebook, que és precisament el seu caràcter revolucionari en les relacions socials: "El cercle que creem de feedback basat en el curt termini i la dopamina està destrossant com funciona la societat", explica. Parla de "desinformació" i "mentida" que campen tranquil·lament gràcies a l'impuls d'una firma en què va participar directament i que, segons la seva opinió, ha causat un "problema global". 

El control dels fills

Sobre l'ús de Facebook, l'exdirectiu de la firma és clar: "Puc controlar la meva decisió, que és que jo no faig servir aquesta merda. Puc controlar la decisió dels meus fills, que és que no tenen el permís de fer servir aquesta merda", va dir als oients, amb un clar ressentiment respecte al seu antic ocupador.

Programats

"Els vostres comportaments, no us n'adoneu, però estan sent programats", va dir a l'audiència. "No era intencional, però ara vosaltres heu de decidir quant resignareu de la vostra independència intel·lectual". L'exdirectiu de Facebook descobreix un fenomen evident: les conseqüències que té la tecnologia en la informació que de nosaltres pul·lula a la xarxa de xarxes. Una prova, comproveu a Google Maps a l'apartat cronologia quin resultat obteniu. Si el vostre mòbil té la geolocalització activada podrà recordar les passejades dels últims mesos i els llocs que vau visitar. Informació privada a l'abast d'altres.

Psicologia humana

El mes passat Sean Parker, que va ser president fundador de Facebook, va confessar que els creadors d'aquesta xarxa social, i d'altres, van explotar "una vulnerabilitat en la psicologia humana" al dissenyar les plataformes, perquè causessin conductes similars a l'addicció. "Ho enteníem, conscientment, i ho vam fer de totes maneres", va afirmar.

Notícies falses

Notícies relacionades

L'empresa de Mark Zuckerberg també va ser recentment criticada pel seu paper en la ingerència russa durant les eleccions presidencials nord-americanes i per facilitar la difusió de notícies falses. En aquest sentit, Palihapitiya va citar el cas registrat a l'Índia fa uns mesos, quan la notícia falsa sobre un grup de segrestadors de nens es va fer viral a WhatsApp i va conduir al linxament de set persones. 

El regne de la mentida

La consultora Gartner sosté en el seu últim informe Prediccions tecnològiques per al 2018 que el 2022 el públic occidental consumirà més notícies falses que verdaderes i que no hi haurà prou capacitat ni material ni tecnològica per eliminar-les. En aquesta divulgació de notícies falses, Facebook també hi participa. 

chamath-palihapitiya

chamath-palihapitiya