Robatori professional a Gavà

Un cop de guant blanc de més d'un milió d'euros en rellotges

Una banda de lladres experts roba sense deixar rastre al fortí de la seu espanyola de Citizen Watch

Van foradar la porta, van desactivar l'alarma, van manipular les càmeres i van obrir la caixa forta

zentauroepp41227083 gava171207182318

zentauroepp41227083 gava171207182318 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Robatori de guant blanc a la seu de la rellotgera Citizen Watch a Espanya. Una banda de lladres va burlar dilluns a la matinada la seguretat del fortí que aquesta multinacional japonesa té a Gavà (Baix Llobregat). El seu va ser un treball que porta la firma de delinqüents amb un alt grau de professionalització. Tenien un pla que, executat amb la precisió dels engranatges que fabrica aquesta companyia, els va conduir a un botí de més d’un milió d’euros en rellotges.

El cop va tenir lloc de matinada, quan el termòmetre havia baixat per sota dels zero graus i el polígon afrontava les seves hores més solitàries, les de la nit del diumenge. La data escollida, començaments de desembre, quan les empreses acostumen a acumular gènere per nodrir els petits comerços abans de Nadal, no sembla casual. Per entrar al recinte, van utilitzar una serra radial que va obrir un esvoranc a la porta metàl·lica. En els passos que van fer a continuació, es percep una preparació que –salvant totes les distàncies amb la ficció– els acosta als delinqüents d’Un golpe maestro, un film en què Robert De Niro i Edward Norton, dos artistes de la rateria, tracen amb malaltissa meticulositat la sostracció d’un ceptre reial, i els allunya dels liderats per Woody Allen a Lladres d’estar per casa, tan poc hàbils que dissenyen un pla en què l’únic que acaba funcionant és la tapadora, un negoci de galetes que els fa inesperadament milionaris mentre caven un túnel que mai arriba fins a la caixa forta del banc que pretenen buidar.

Un pla perfecte

Després d’accedir al recinte de l’empresa, es va activar l’alarma instal·lada al local. Des que sona el senyal acústic de preavís fins que es dispara definitivament i posa en guàrdia els propietaris, passen pocs segons. En aquest interval de temps, no obstant, aquests lladres van ser capaços de desactivar-la. Amb l’alarma fora de combat, van localitzar totes les càmeres de videovigilància i les van inutilitzar pintant amb esprai l’objectiu . Només llavors es van concentrar en la tasca que els havia portat fins allà: la caixa de seguretat en què es guarden els rellotges.

Els investigadors dels Mossos d’Esquadra que s’han fet càrrec del cas no disposen de cap gravació que mostri com van actuar a l’interior de l’empresa. Tampoc hi ha empremtes dactilars perquè van utilitzar guants per no deixar cap mena de rastre. Es desconeix així mateix el temps que els va suposar obrir la caixa forta. Del que no hi ha cap dubte és que els treballadors quan van arribar dilluns a primera hora, la van trobar oberta. I buida,

Segons Citizen Watch ha explicat a la policia, en aquest cop els delinqüents es van emportar més d’un milió d’euros en rellotges. L’empresa ha declinat fer declaracions a aquest diari sobre el robatori. És una companyia especialitzada en rellotges de polsera de gamma mitjana alta, amb un preu que oscil·la entre els 400 i els 1.000 euros. Per aconseguir un botí de les dimensions denunciades, els lladres possiblement se’n van emportar més de mil unitats. L’especialització de la banda s’intueix també en el fet que, amb un botí d’aquesta envergadura, segurament deu disposar de contactes al mercat negre per poder col·locar aquesta quantitat de rellotges. O en l’elaboració d’un pla que exigeix una preproducció considerable, per esbrinar abans d’entrar a la nau quina mena d’alarma trobarien, on eren totes les càmeres i quina era la caixa forta a la qual s’enfrontaven. 

10 robatoris diaris a empreses

Notícies relacionades

Durant el 2016 es van cometre 3.849 robatoris amb força en empreses a Catalunya, segons dades dels Mossos. Un 18,31% menys que el 2015 (llavors van ser 4.712 delictes). En aquesta categoria penal es comptabilitzen els cops que els lladres perpetren contra companyies sense atacar els seus treballadors, violentant únicament el mobiliari del local. Es tracta de delictes comesos quan les empreses estan tancades  i, gairebé sempre, es porten a terme contra naus industrials.

Habitualment, el modus operandi consisteix a fer un butron –un forat a la paret, sostre o terra– i a robar tot el gènere possible contrarellotge, sense intentar desactivar l’alarma, i escapar-se abans que els propietaris o els policies es presentin al lloc dels fets. És a dir, la majoria dels cops que es produeixen a Catalunya no revesteixen la perícia del que ha soferta la rellotgera de Gavà. Queda pendent veure si serà un cop mestre. Si acaben a la presó, no ho haurà sigut.