l'origen de la llegenda

El ieti era un os

Un estudi vincula ADN del suposat "abominable home de les neus" amb plantígrads asiàtics

yeti

yeti

2
Es llegeix en minuts

Un nou estudi vincula l'ADN de mostres extretes de suposats ietis amb els ossos asiàtics i proporciona noves dades sobre els orígens d'aquesta llegenda de l'Himàlaia. La investigació, elaborada per un equip de la Universitat de Buffalo (Estats Units) i publicada aquest dimecres, ha analitzat espècimens de ietis, entre ells ossos, dents, pell, pèl i mostres fecals recollides a l'altiplà del Tibet i l'Himàlaia. D'aquestes mostres, segons l'estudi, una ha resultat provenir d'un gos, però les altres vuit procedien d'ossos del Tibet, ossos marrons de l'Himàlaia i d'ossos marrons tibetans.

"Les nostres troballes suggereixen de manera sòlida com els apuntalaments biològics de la llegenda del ieti es poden trobar en els ossos de la zona, i el nostre estudi demostra que la genètica hauria de poder desentranyar altres misteris similars", ha assenyalat Charlotte Lindqvist, líder de l'informe.

La investigació, portada a terme per un grup d'experts que lidera aquesta professora associada de ciències biològiques de la facultat d'Arts i Ciències de Buffalo (Estats Units) i professora visitant de la Universitat Tecnològica de Nanyang, a Singapur, no és la primera que es du a terme sobre aquesta matèria. No obstant, Lindqvist sosté que estudis d'ADN previs per aclarir el misteri del ieti s'han centrat en anàlisis més simples, que han deixat moltes preguntes importants sense resoldre. "Aquest estudi representa l'anàlisi més rigorosa fins ara fet de mostres que deriven de criatures semblants als homínids anòmales o mitològiques", ha afegit l'experta.

Un grup de persones disfressades de ieti, a Nova York l'octubre del 2016. / REUTERS

La llegenda del ieti

El ieti o "l'abominable home de les neus", una criatura misteriosa que es considera que habita a les altes muntanyes asiàtiques, forma part de la mitologia del Nepal i el Tibet i els seus suposats avistaments s'han registrat durant segles, alhora que s'han detectat moltes empremtes de petjades. Segons aquest equip d'investigadors, la ciència pot constituir un instrument valuós per explorar les arrels dels mites que envolten aquestes criatures grans i misterioses.

Notícies relacionades

El treball de Lindqvist defensa que "clarament, una gran part de la llegenda del ieti té a veure amb els ossos". El seu equip ha analitzat mostres com restes de pell de la mà d'un suposat ieti i un fragment d'os de fèmur d'un altre exemplar trobat en una cova de l'altiplà tibetà que van resultar procedir, finalment, d'un os negre asiàtic i d'un os marró del Tibet.

A més de seguir els rastres de l'origen de la llegenda del ieti, els científics van descobrir informació sobre la història evolutiva dels ossos asiàtics. "Els ossos d'aquesta regió són o ben vulnerables o estan en perill crític des d'una perspectiva de la conservació, però la seva història passada no es coneix gaire", ha indicat.