PUBLICACIÓ AL DOGC

Convocades les oposicions per cobrir 2.000 places de professor a Catalunya

És el primer concurs públic per a docents de primària i secundària dels últims vuit anys

El ministeri subratlla que no vol que el 155 impedeixi el funcionament de l'Administració

maestros

maestros

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez

El Ministeri d'Educació publica finalment aquest dimecres al Diari Oficial de la Generalitat les bases del concurs oposició per cobrir 2.000 places de docents en centres educatius catalans, just al límit perquè les proves es puguin fer a l'abril, com estava previst. La convocatòria la firma, com ja va avançar aquest diari, la Conselleria d'Ensenyament, en concret el seu secretari general, Lluís Baulenas, malgrat que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya va suposar el cessament del Govern i l'assumpció per part del ministeri de les competències en educació. 

Són les primeres proves que es faran en educació primària i secundària a Catalunya en vuit anys. A principis d'aquest 2017, hi va haver unes oposicions per cobrir 300 places de professor de formació professional.

El departament que dirigeix Íñigo Méndez de Vigo ha insistit en un comunicat fet públic aquest dimarts que la decisió del ministeri respon, en virtut de l'aplicació de l'article 155, a la seva voluntat de "garantir el funcionament de l'Administració de la Generalitat de Catalunya". Ensenyament matisa, en aquest sentit, que es tracta d'una convocatòria que dona compliment a l'oferta parcial d'ocupació aprovada per la Generalitat el 18 d'abril del 2017, és a dir, molt abans del 155.

Gairebé totes per a secundària

En concret, de les 2.000 places que surten a oposició un total de 1.602 seran per a educació secundària: 223 de Matemàtiques, 201 d'Anglès, 171 de Llengua Espanyola i Literatura, 163 de Geografia i Història, 136 de Llengua Catalana, 121 de Biologia i Geologia, 111 de Física i Química i 107 d'Orientació Educativa.

Per a primària i infantil s'oferiran 373 places (205 d'Anglès, 110 de Música i 58 d'Audició i Llenguatge), mentre que la resta estaran destinades a escoles oficials d'idiomes (14 de l'especialitat de Francès) i a escoles d'arts plàstiques i disseny (11).

La previsió és que les proves comencin l'abril del 2018 i puguin estar completades durant la primera quinzena de juny, de manera que les persones que obtinguin la plaça la puguin ocupar al setembre, de cara al curs 2018-2019. Les sol·licituds es podran presentar de l'1 al 20 de desembre.

Més pes per a la part pràctica

En els exàmens que es faran a partir de l'abril, els aspirants de totes les especialitats afrontaran, en una primera part, una prova pràctica que puntuarà un 70%, i hauran de desenvolupar a continuació un tema entre els proposats a l'atzar pel tribunal, amb una ponderació del 30% per a aquesta segona fase. 

Notícies relacionades

La priorització de la pràctica és justament una de les novetats d'aquesta convocatòria i obeeix a la voluntat, acordada amb els sindicats, que el procés de selecció "permeti valorar de manera més ajustada els coneixements específics de l'especialitat i la competència docent de l'aspirant en l'aplicació a l'aula", ha assenyalat Ensenyament en un comunicat.

Segons els sindicats, el 34% de la plantilla de mestres i professors de centres públics catalans.