ACOLLIDA Als IMMIGRANTS

Zoido presumeix de nous CIE en plena polèmica per usar una presó

Interior defensa que recórrer a la presó és una solució "transitòria" i "excepcional"

Les oenagés critiquen les restriccions d'accés i l'atenció deficitària

GRAF2250 ARCHIDONA  MALAGA  20 11 2017 - Vista de la futura carcel de Malaga  ubicada en Archidona  que sera habilitada como Centro de Internamiento de Inmigrantes  CIE   provisional  para acoger a los 519 inmigrantes argelinos llegados en 49 pateras este fin de semana a la Region de Murcia EFE Carlos Diaz

GRAF2250 ARCHIDONA MALAGA 20 11 2017 - Vista de la futura carcel de Malaga ubicada en Archidona que sera habilitada como Centro de Internamiento de Inmigrantes CIE provisional para acoger a los 519 inmigrantes argelinos llegados en 49 pateras este fin de semana a la Region de Murcia EFE Carlos Diaz / Carlos Diaz (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

En plena polèmica pel tracte donat a mig miler d’immigrants que han sigut traslladats a una presó de Màlaga encara sense estrenar, i on segueixen arribant indocumentats, el titular d’Interior, Juan Ignacio Zoido, va presentar ahir el nou model arquitectònic amb el qual es construiran a partir d’ara els centres d’inter-nament d’estrangers (CIE). Lluny d’atendre les queixes dels col·lectius socials, el ministre va defensar que es tracta d’una «eina necessària per fer efectiva la política migratòria de la UE, principalment en tot allò que té relació amb la lluita contra la immigració il·legal».

El primer nou CIE es construirà a Algesires (Cadis), un dels punts calents pel que fa a arribada d’immigrants en pastera. Allà, el responsable d’Interior va sub-ratllar l’ús «transitori» i «excepcional» de la presó d’Archidona per acollir tots els immigrants arribats en el transcurs de les últimes setmanes a Múrcia i altres punts del territori, que han acabat per «col·lapsar» el sistema d’atenció. I és que les 20.000 persones comptabilitzades ja converteixen el 2017 en l’any amb més arribades d’immigrants en situació irregular després de la crisi de les piragües el 2006.

Notícies relacionades

Les oenagés qüestionen les condicions de l’atenció que reben els sensepapers, ja que no s’havien ni tan sols habilitat els requisits mínims de netedat per obrir aquest centre, al qual han seguit arribant autobusos d’immigrants en els últims dies i ja suma 572 persones. Així, denuncien que tant al mur exterior com als passadissos interiors s’hi acumulen restes de menjar, papers i brossa.

Defensor del poble

Les entitats socials també posen en entredit la falta d’atenció sanitària o la qualitat del menjar que reben. El mateix Zoido va concedir ahir que aquests dies s’han produït «destrosses» i que s’han llançat a fora mantes, coixins i fins i tot matalassos. A més de les denúncies presentades pel sindicat de presons Acaip i oenagés com Càritas, que compta amb el suport del Vaticà, el Defensor del Poble ja prepara un informe arran d’una visita sorpresa feta a la presó d’Archidona la setmana passada.