Audiència de Navarra

Membres de 'La manada' admeten que la víctima no va donar el seu consentiment a tenir sexe

Els cinc acusats de violació a Sant Fermí estan responent al fiscal, a l'acusació particular i al seu advocat

Els processats insisteixen que la noia madrilenya va mantenir relacions sexuals amb ells sense oposar resistència

zentauroepp41044334 pamplona 22 11 2017 manifestacion ante los juzgados por la v171122123747

zentauroepp41044334 pamplona 22 11 2017 manifestacion ante los juzgados por la v171122123747
Els crits i lemes cridats per mig miler de persones aquest migdia davant el Palau de Justícia de Pamplona.

/

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"En cap moment ella va dir no, en cap moment s'hi va negar, en cap moment ella es va sentir incòmoda". Aquestes paraules són de José Ángel P., àlies el Prenda. Ho va dir el 2016 davant el jutge que els va investigar a ell i quatre membres més de La manada, entre ells un guàrdia civil i un militar, per la suposada violació de la noia madrilenya a les festes de Sant Fermí del 2016. Aquest dimecres ha sigut el primer dels acusats a declarar en el judici que se celebra a l'Audiència de Navarra i ha seguit el mateix guió: ha negat que la noia s'hagués resistit a mantenir sexe amb ells al portal d'una casa. No obstant, ha admès que en cap moment la dona va expressar verbalment el seu consentiment a tenir relacions amb la colla, segons l'advocat de la víctima, Carlos Bacaicoa. Els altres quatre acusats també han declarat que no van forçar mai la jove. En paraules del lletrat de l'acusació: "Han dit que ja se sap quan una dona vol".

Els processats creien, segons la seva opinió, que la noia estava d'acord a mantenir relacions sexuals pels seus "gemecs" i perquè  la noia "hi va participar activament", segons els advocats presents en el judici, que se celebra a porta tancada. Els policies forals que van analitzar els vídeos gravats pels acusats han sostingut que la noia no va gemegar, sinó que eren grits de dolor al ser penetrada. També va ser obligada a fer fel·lacions. El militar investigat ha reconegut que va esborrar un dels vídeos més llargs sobre el succés. "Jo esborro els vídeos", ha al·legat.

Davant el Palau de Justícia de Pamplona s'han concentrat unes 500 persones per reclamar justícia i denunciar les agressions masclistes. El grup ha cridat lemes com "Jo sí que et crec" i "Venim en manada, no estàs sola". Això ha obligat el tribunal a suspendre temporalment la declaració dels acusats pel soroll que han generat.

La fiscal del cas ha realitzat un interrogatori molt minuciós ("primmirat", en paraules d'un advocat defensor) que ha inclòs des del dia en què els joves van arribar de Sevilla per passar els Sanfermines fins que van ser detinguts després de la presumpta agressió sexual de la noia. El Prenda ha repetit una vegada i una altra que la noia no es va resistir ni a entrar al portal de la casa. Ja ho va dir el 2016 quan va declarar voluntàriament. "Ella estava tan interessada a buscar lloc com nosaltres. Va entrar [al portal] pel seu propi peu. En silenci estàvem tots pels veïns i ella era la primera que estava manant callar", va afirmar en la seva declaració davant el jutge instructor.

"Cada un ens posàvem davant seu i ella agafava el que volia en aquell moment", va explicar el Prenda amb tot luxe de detalls, i després va afegir: "Es va mostrar còmoda amb nosaltres. No sé el motiu que l'ha portat a denunciar, ni amb quina intenció ho ha fet", va insistir el processat. I va afegir que la noia va dir que "podia amb dos, amb tres o amb cinc, el que faci falta". L'acusació s'agafa a aquesta frase per dir que els investigats menteixen, ja que la denunciant, en un principi, va relatar que només la van agredir quatre persones. "Menteixen tant com parlen", ha afirmat l'advocat de la víctima.

Agressió a una nòvia

Notícies relacionades

Tots els acusats han negat que en cap moment obliguessin aquell 7 de juliol la noia madrilenya a entrar al portal d'una casa al carrer de Paulino Casbello de Plamplona, ni a tenir sexe amb ells. En aquell edifici, segons la fiscalia, el grup la va conduir al segon pis i en un passadís sense sortida que dona accés a les sales de servei d'aigua i llum la van agredir sexualment. Un d'ells va arribar a dir en la seva declaració voluntària del 2016 que com se li podia atribuir una violació si la seva nòvia havia sigut agredida sexualment.

Malgrat les seves manifestacions exculpatòries, els cinc processats continuen a la presó. Els investigats han contestats a les preguntes del fiscal, de l'acusació particular i de les defenses, però no als advocats de l'Ajuntament de Pamplona i el Govern foral, que exerceixen l'acusació popular, al considerar que són "pseudopolítiques". Els advocats que han estat presents en el judici han explicat que els processats s'estan mostrant tranquils i s'estan esplaiant en les explicacions sobre el que va passar aquell dia. El guàrdia civil acusat ha confessat, per la seva banda, que va robar el mòbil de la noia, però que el va llençar després de ser identificats i abans de ser detinguts per la presumpta violació. "Va ser un error. Un atac d'avarícia", ha precisat, segons fonts judicials. La fiscalia sol·licita 22 anys i 10 mesos de presó per a cadascun dels investigats.