El metge que prepara un trasplantament de cap 'passa' de debats ètics

"Som metges, no filòsofs", argumenta el doctor xinès Ren Xiaoping

L'equip ha optat per la Xina per eludir les normes deontològiques d'Europa i Amèrica

abertran40980677 que05 viena  austria   17 11 2017   el neurocirujano italian171121105236

abertran40980677 que05 viena austria 17 11 2017 el neurocirujano italian171121105236 / LISI NIESNER

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El cirurgià xinès Ren Xiaoping, que amb el seu col·lega italià Sergio Canavero es preparen per practicar a la Xina el primer trasplantament de cap del món, va rebutjar aquest dimarts en roda de premsa que aquesta intervenció li plantegi dilemes ètics, ja que ells "són metges, no filòsofs".

"Aquest trasplantament obrirà debats als mitjans, però el que volem és desenvolupar el model d'operació, per contribuir que aquesta tecnologia avanci", va assenyalar a Harbin, la ciutat del nord-est de la Xina on s'està preparant la intervenció.

La setmana passada, Canavero també va avançar que aquest primer trasplantament es portaria a terme a la Xina davant els dubtes que a Europa o als Estats Units planteja la seva posada en pràctica, encara que Ren va assenyalar avui que encara no hi ha una data exacta per al seu inici.

Animals i cadàvers humans

El doctor xinès, de la Universitat Mèdica de Harbin, sí que va confirmar que han practicat aquest tipus d'operació, que ell prefereix dir-ne "experiment", amb animals com gossos així com amb cadàvers humans (la setmana passada, en una intervenció que va durar 18 hores).

També va assenyalar que abans de la intervenció definitiva publicaran aquesta setmana els resultats de les seves investigacions prèvies a la revista Surgical Neurology International, per al seu debat entre la comunitat científica.

Molts membres d'aquesta han mostrat els seus dubtes sobre la viabilitat d'aquest tipus de trasplantament, no només per qüestions ètiques sinó també pel risc que comporta, ja que hi ha per ara pocs assajos en animals per provar-la ja en éssers humans.

Ren va assegurar que "la ciència no té por de la polèmica" i va assenyalar que "s'ha de passar a la realitat tenint com a objectiu promoure el desenvolupament científic i afavorir el benestar dels éssers humans".

Cent milions de dòlars

En una entrevista prèvia la setmana passada, el cirurgià va assenyalar a Ràdio Nacional de la Xina que fa més de mig segle també els trasplantaments de ronyó, el primer òrgan que va poder ser donat d'un ésser humà a un altre, van ser polèmics, abans de convertir-se en pràctica habitual.

Notícies relacionades

Canavero va avançar que el trasplantament podria costar uns 100 milions de dòlars, involucraria algunes desenes de cirurgians i altres especialistes, i es prolongaria durant prop de 24 hores de procediments.

En l'operació, receptor i donant estarien asseguts per facilitar la cirurgia, i el primer podria ser refredat fins a un estat d'hipotèrmia profunda per protegir la seva vida.