Denúncia

El ferit per bala de goma l'1-O es querella contra tres policies

El músic Roger Español assegura: "Vull ser l'últim lesionat per aquest tipus de projectil a Espanya"

En una gravació es pot veure l'escopeter disparant el projectil que li va fer perdre un ull

Roger Español, lhome que va perdre la visió dun ull per una pilota de goma l1-O / periodico

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Vull ser l’últim ferit per pilota de goma a l’Estat espanyol». Així de contundent es mostrava ahir Roger Español, l’home que va perdre la visió d’un ull per l’impacte d’un d’aquests projectils durant la intervenció de la Policia Nacional a l’escola Ramon Llull de Barcelona per impedir el referèndum unilateral de l'1-O. Aquesta persona, amb ajuda de l’associació Irida (centre per a la defensa dels drets humans), ha presentat una querella contra l’escopeter i els dos comandaments que dirigien l’operatiu. No tant sols per depurar responsabilitats penals. També perquè aquesta classe  de munició sigui prohibida a tot Espanya, igual que ja passa a Catalunya.

El tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona Jaume Asens va anunciar en roda de premsa que el consistori es personarà com a acusació, a la vegada que qualificava de «barbàrie» l’actuació policial de l’1-O. «L’ús de les pilotes de goma és un insult per a les víctimes i els seus familiars i va en contra de la sobirania del nostre país», va remarcar. «No es van complir els criteris de proporcionalitat. Ja que l’ús de la força és l’últim recurs», va insistir.

Español ha gravat un vídeo en què explica el que va viure. El curtmetratge comença amb unes declaracions de l’activista Ester Quintana, que va patir la mateixa sort l’any 2014 (precisament en la vaga general del 14 de novembre, tal dia com ahir). «Això em va passar a mi, però li podria haver passat a qualsevol», va dir Quintana.

En el vídeo, Español, que és músic, explica que aquell dia, l’1 d’octubre, la gent actuava de manera pacífica en defensa de la votació i que, malgrat tot, la policia va començar a carregar. «En el moment de l’impacte estàvem esperant que la policia s’acabés de retirar», explica, i afegeix que seguia el camí de la policia perquè era el mateix que havia de fer per anar cap a casa seva. Al carrer de Sardenya, entre la Gran Via i Diputació, va ser on va rebre l’impacte de la pilota de goma. «No sé com ni quan vaig sentir un tret i de seguida vaig rebre l’impacte de la pilota a l’ull. El primer que vaig fer va ser tirar-me al terra pel dolor». L’agent li va disparar a uns escassos 15 metres de distància.

Des d’aleshores, relata en el vídeo, que arrossega problemes de salut: «Depenc de la medicació per no tenir ni marejos ni dolors». També ha perdut en aquest temps estudis que està cursant i està vivint un dur «procés d’adaptació pel que fa a nivell cognitiu». «Avui m’he afaitat, i per afaitar-me... és tot molt complicat. Encara no acabo d’acostumar-me a tenir només la visió d’un ull». I és que la pilota de goma llançada per un policia nacional l’hi va rebentar. Ha perdut la visió d’aquell ull. En la roda de premsa d’ahir, Roger va tornar a recordar que el seu dia a dia i la recuperació li està resultant «difícil», que té un fill i que és «molt complicat que un nen entengui el que ha passat».

El vídeo recorda que les pilotes de goma es van prohibir a Catalunya l’abril del 2014. Tot i això, aquesta prohibició només afecta els Mossos d’Esquadra, que són els que tenen la competència en la comunitat autònoma sobre ordre públic. A la resta de l’Espanya no hi ha cap veto per a aquesta munició, tot i que només es pot fer servir en situacions molt concretes.

La querella que ha presentat va dirigida contra un escopeter, que ha de ser identificat però que apareix en un vídeo disparant una pilota de goma, i els dos comandaments de l’operatiu desplegat al Ramon Llull. Se’ls atribueix un delicte de lesions en un òrgan vital.

Notícies relacionades

En el dispositiu muntat per la policia van actuar uns 30 agents, entre ells diversos escopeters. Per tant, s’ha de concretar qui va disparar a les 10.30 hores la pilota de goma que va impactar en el Roger. «No vaig poder votar», va recordar el músic ahir.

La querella s’acumularà a les que investiga el Jutjat d’Instrucció número 7, que instrueix el procés per les càrregues policials de l’1-O davant els centres designats com a col·legis electorals. Les advocades Laia Serra (va portar el cas d’Ester Quintana) i Anais Franquesa van assegurar que lluitaran fins al final per aclarir la veritat i perquè el que li ha passat al Roger «no passi més». En la seva opinió, les pilotes de goma són projectils «incompatibles amb els drets humans». La normativa estatal, van incidir, és difusa. I és que el trajecte d’aquests projectils és «incontrolable».