ESCÀNDOL AL REGNE UNIT

L'assetjament sexual als Comuns, últim malson per a May

Les denúncies contra diputats per comportament inapropiat augmenten a Westminster, i entre els assenyalats hi ha Mark Garnier, secretari d'Estat per a Comerç Exterior

mbenach40691978 britain s prime minister theresa may visits a construction s171030115254 / POOL

mbenach40691978 britain s prime minister theresa may visits a construction s171030115254
mbenach40734034 in this video grab taken on october 29  2017  from footage b171030121817

/

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Les denúncies per assetjament sexual i comportament inapropiat han arribat al Parlament britànic. La llista d'al·legacions contra diputats augmenta i entre els assenyalats amb el dit figura un membre del Govern en l'equip del ‘brexit’. El secretari d'Estat per a Comerç Exterior, Mark Garnier, ha admès haver enviat la seva secretària, Caroline Edmondson, a comprar unes joguines sexuals, dos vibradors, a una botiga eròtica al Soho londinenc. Garnier es va referir en un altre moment a Edmondson com a “tetes de sucre” davant d'altres persones. Ara l'empleada treballa per a un altre diputat. Els fets s'estan investigant i el Govern determinarà si Garnier ha violat el codi de conducta ministerial.

El cas de Garnier només és la punta de l'iceberg. Els parlamentaris temen que, trencada la llei del silenci, hi hagi noves revelacions i denúncies. A les xarxes socials i als mitjans de comunicació britànics circulava diumenge una llista cada vegada més nodrida, amb els noms de 36 diputats. La pressió augmenta sobre la primera ministra, Theresa May, decidida, afirma, a prendre mesures contundents per protegir el personal de Westminster contra l'assetjament sexual. “Els que treballen als Comuns han de rebre un tractament apropiat i just”, assenyala.

May ha escrit una carta al president i portaveu de la Cambra dels comuns, John Bercow, demanant-li que creï el procediment especial per sancionar parlamentaris que incorrin en aquest tipus d'assetjament. La primera ministra busca un acord de tots els partits i proposa designar un mediador perquè el personal pugui presentar les seves denúncies a una autoritat independent, especialment quan l'assetjador és el cap.

Històries similars

Notícies relacionades

La història de Garnier se suma a altres de similars. Un exministre conservador, Stephen Crabb, reconeix haver enviat missatges sexuals explícits a una jove ajudant de 19 anys, a qui havia entrevistat per a una feina el 2013. Crabb, casat, pare de família i home molt religiós, ja va haver de dimitir per un fet similar. Altres històries al·ludeixen a un diputat conservador que va fer fotos comprometedores d'un jove ajudant, per ser utilitzades a canvi de favors sexuals. El 'Sunday Times' també citava, sense donar el nom, un membre del Govern que va agafar la cuixa d'una dona i li va dir: “¡Déu meu, com m'agraden les teves tetes!”.

L'oposició laborista tampoc se salva. El diputat pel districte de Sheffield Hallam, Jared O’Mara, ha sigut suspès i està sent investigat pels seus agressius comentaris misògins i homofòbics a les xarxes socials. És tota una cultura masclista i obsoleta la que està sent qüestionada en la societat britànica i no només a la Cambra dels comuns.