ESCÀNDOL A ROMA

La justícia australiana acusa el cardenal Pell de pederàstia

El cap de les finances vaticanes declararà en un procés en què testificaran 50 persones

El papa Francesc reconeix que l'Església no ha fet prou per protegir els menors

cardenal

cardenal

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Sydney

El cardenal George Pell, cap de les finances del Vaticà, compareixerà davant un tribunal australià al març que determinarà si hi ha proves per jutjar-lo per presumpta pederàstia. El cardenal australià va comparèixer ahir per segona vegada des que se’l va acusar de delictes d’abusos sexuals a menors, durant uns minuts davant el Tribunal de Magistrats de Melbourne, on va ingressar escortat per la Policia.

Una font del tribunal consultada per Efe va confirmar que en la vista es va decidir que les diligències de processament contra el prelat, de 76 anys, començaran el 5 de març i duraran unes quatre setmanes, sense aportar més detalls. Es preveu que unes 50 persones testifiquin durant el procés, segons va apuntar la cadena local ABC.

L’advocat de Pell, Robert Richter, va manifestar que la defensa vol «demostrar que el que es presumeix és impossible», segons va comentar en la vista, que va durar uns 20 minuts i va abordar principalment assumptes administratius.

La magistrada Belinda Wallington va rebutjar la petició de Richter per interrogar cinc testimonis, però va aprovar la resta davant un judici en què l’acusació assegura que l’evidència és «voluminosa».

Fins ara es desconeixen els detalls sobre el nombre de casos en què ha sigut implicat Pell, encara que es creu que els suposats delictes van tenir lloc quan ell oficiava com a sacerdot a la ciutat de Ballarat (1976-80) i era arquebisbe de Melbourne (1996-2001), totes dues a l’estat australià de Victòria.

Pell, a qui el papa Francesc va autoritzar un «període d’excedència» del càrrec de prefecte de la Secretaria d’Economia del Vaticà per afrontar el judici a Austràlia, ha assegurat rotundament en diverses oportunitats que és innocent.

La Policia de Victòria va acusar formalment Pell a finals del mes de  juny i poc després el religiós va viatjar des de Roma fins a Austràlia per defensar-se davant el Tribunal de Magistrats de Melbourne, on va comparèixer per primera vegada a finals de juliol.

Notícies relacionades

No és la primera vegada que el jerarca religiós és acusat d’abusos sexuals, ja que l’any 2002, quan era arquebisbe de Sydney, un home va manifestar que havia abusat sexualment d’ell el 1961, quan tenia 12 anys, i Pell s’estava formant per ser sacerdot.

EL PAPA DEMANA PERDÓ / Les novetats del cas del cardenal Pell han coincidit amb unes declaracions del Papa, que ha reconegut que l’Església catòlica no va fer prou els últims anys per protegir els menors dels abusos i per aquesta raó ara «s’ha de comprometre profundament». Francesc va parlar així al rebre els participants del congrés promogut pel Vaticà sobre els perills dels abusos sexuals a menors a internet que s’ha celebrat aquests dies a la Pontifícia Universitat Gregoriana.