Reconeixement

Nobel de medicina per als descobridors del 'rellotge biològic'

Els premiats són els nord-americans Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash i Michael W. Young

zentauroepp40384780 winners of the 2017 nobel prize in physiology or medicine  l171002115910

zentauroepp40384780 winners of the 2017 nobel prize in physiology or medicine l171002115910 / JONATHAN NACKSTRAND

2
Es llegeix en minuts
Efe / Copenhaguen

Els nord-americans Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash i Michael W. Young han sigut guardonats aquest dilluns amb el premi Nobel de medicina 2017, pels seus "descobriments dels mecanismes moleculars que controlen el ritme circadiari", els fenòmens biològics que ocorren rítmicament al voltant de la mateixa hora del dia, segons ha anunciat l'Assemblea Nobel de l'Institut Karolinska d'Estocolm.

Els guardonats han explicat "com plantes, animals i humans han adaptat el seu ritme biològic" per "sincronitzar-lo amb les rotacions de la Terra", cosa que s'entén com el 'rellotge biològic', i que s'aplica tant al 'jet lag' que produeixen els viatges transatlàntics com la funció clorofíl·lica de les plantes.

Aquest rellotge adapta la nostra fisiologia de forma "dràstica" a les diferents fases del dia, a l'anomenat cicle circadiari, regulant des de la conducta fins als nivells hormonals, la temperatura corporal o el metabolisme, va explicar el jurat en la seva decisió.

Els guardonats van aïllar el gen que controla el ritme biològic diari al codificar una proteïna que s'acumula a les cèl·lules durant la nit i es degrada durant el dia.

A més, van identificar components addicionals de les proteïnes que influeixen en el rellotge intern de les cèl·lules, apunta l'argumentació de l'Institut suec.

Els autors

Hall va néixer a Nova York el 1945 i exerceix a la Universitat nord-americana de Maine; Rosbash ho va fer a Kansas el 1944 i treballa a la de Waltham, mentre que el seu compatriota Youg, nascut el 1949 a Miami, exerceix a la novaiorquesa Universitat Rockefeller.

L'any passat, l'Institut Karolinska va distingir el japonès Yoshinori Ohsumi per descobrir els mecanismes de l'autofàgia, procés bàsic de degradació i reciclatge de components cel·lulars i de gran importància en molts fenòmens fisiològics.

La dotació del premi és de 9 milions de corones sueques (943.784 euros), a repartir entre els guardonats, després que aquest any la Fundació augmentés la suma de les distincions Nobel per primera vegada en cinc anys.

A l'anunci del Nobel de medicina el seguiran els de Física i Química, dimarts i dimecres, mentre que dijous s'anunciarà el de literatura, divendres el de la pau i dilluns que ve el d'economia.

Notícies relacionades

Tots els premis es donen a conèixer a Estocolm, a excepció del de la Pau, que es falla i s'entrega a Oslo per desig exprés del fundador dels premis, el magnat suec Alfred Nobel (1833-1896), ja que llavors Noruega formava part del Regne de Suècia.

Els premis són entregats el 10 de desembre, coincidint amb l'aniversari de la mort de Nobel, en una doble cerimònia al Konserthus d'Estocolm i a l'Ajuntament d'Oslo.

Temes:

Premis Nobel