Previsió de l'Aemet

La tardor serà més càlida i humida del normal a Catalunya

Les temperatures seran més anòmales a l'octubre i al desembre

Les fulles caigudes permeten veure la posta de sol entre els arbres en una tarda de tardor a Banyoles.

Les fulles caigudes permeten veure la posta de sol entre els arbres en una tarda de tardor a Banyoles. / @sginesta (INSTAGRAM)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu a Catalunya una tardor una mica més càlida i humida que la mitjana, prenent com a referència el període entre el 1981 i el 2010, amb temperatures més anòmales a l'octubre i al desembre que al novembre, mentre que els dos últims mesos de l'any tindran més precipitacions que l'octubre.

En declaracions a Europa Press, el delegat territorial a Catalunya de l'Aemet, Antonio Conesa, ha explicat que preveuen un octubre amb una temperatura mitjana entre 0,5 i un grau més alta que la mitjana, i ho ha remarcat davant el fet que les mitjanes "solen ser estàtiques".

Al novembre l'anomalia serà menys important, amb 0,25 i 0,5 graus per sobre, mentre que el desembre repetirà el patró de l'octubre, amb entre 0,5 i un grau per sobre.

Sobre les precipitacions d'aquesta tardor, ha explicat que l'octubre serà una mica més sec, amb entre 2,5 i 5 mil·límetres (mm) menys de precipitacions que la mitjana a Catalunya, mentre que al novembre es preveu una pluja amb entre 0,5 mm i 10 mm més, així com el desembre, entre 10 mm i 15 mm per sobre de l'habitual.

Any hídric

L'Aemet ha fet un balanç de l'últim any hídric a Catalunya -prenent el període entre l'octubre del 2016 i l'agost del 2017-, en què ha detectat que la precipitació mitjana ha sigut de 562 mm, el 96% del valor de referència del període 1981-2010.

Les precipitacions més abundants s'han donat al Pirineu i a la Serralada Transversal, amb màxims que localment han superat els 900 mm (com els de Toran Refugi dera Honeria, 1.172 mm, i Port del Comte, 1.000 mm).

A la depressió central s'han donat les precipitacions més escasses, on puntualment no han arribat als 300 mm (com a l'observatori de Lleida, amb 292 mm).

Excepte a les comarques més occidentals de Lleida, algunes de Tarragona i altres zones aïllades, les precipitacions no han arribat als valors de referència, han explicat.

Temperatura

Aquest estiu ha sigut el segon més càlid a Catalunya des del 1940, amb una temperatura mitjana de 22,7 graus, que superen en 1,5 graus el valor de referència del període 1981-2010.

El juny va ser un mes "molt càlid", el segon mes de juny més càlid des del 1940 -el primer és el del 2003-, amb una temperatura mitjana de 22 graus, i la diferència respecte al valor de referència és de 2,8 graus més.

Notícies relacionades

El juliol va ser càlid, amb una temperatura mitjana de 23 graus i una anomalia de 0,7 graus per sobre, mentre que l'agost va ser molt càlid, com el juny, amb una mitjana de 23,2 graus i una anomalia d'1,1.

El 2003 es va donar el rècord de temperatures estivals a Catalunya entre el 1940 i el 2017, i l'agència ha afegit que, dels sis estius més càlids d'aquesta sèrie -que comprèn els últims 77 anys-, cinc s'han donat en aquest segle i només un el segle passat.

Temes:

Tardor Calor