CONFLICTE LABORAL

Les autoescoles demanen que la Guàrdia Civil substitueixi els examinadors en vaga

Un terç dels professors hauran de ser acomiadats de manera temporal si no es resol el conflicte

El gremi també proposa formar militars a la reserva perquè avaluïn els alumnes

 

  / ACN / LUCIA BLANCO

1
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si poden controlar els accessos a un aeroport, també poden exercir d'examinadors del carnet del conduir. Les autoescoles catalanes han presentat aquest dijous una bateria de propostes per fer front a la nova vaga d'avaluadors que se'ls acosta. Proposen que la Guàrdia Civil examini els seus alumnes. I si és necessari, que els militars a la reserva rebin formació per fer les mateixes tasques. I, ja a més llarg termini, que l'Estat traspassi les competències a les autonomies perquè cada casa netegi la seva roba bruta. 

El col·lectiu d'autoescoles considera que el "col·lapse" és a prop si els examinadors -treballadors públics- i la Direcció General de Trànsit no arriben a un acord que posi fi a les mobilitzacions que, segons el gremi, ja han paralitzat prop de 53.000 exàmens a tot Espanya, 8.000 a Catalunya. La nova vaga, de tres dies a la setmana durant tot el setembre, comença dilluns. I si la cosa no es resol aviat, calculen que un terç dels professors es veuran abocats a un expedient de regulació temporal d'ocupació, això és, acomiadats fins a nova ordre

Negocis tancats

Notícies relacionades

Joan Sala, vicepresident de la Federació d'Autoescoles de Catalunya, ha reclamat a l'Estat celeritat en la negociació. Però al marge de resoldre la vaga, ha instat a incrementar el nombre d'examinadors en 30 efectius més. "Actualment són poc més de 110, una xifra absolutament insuficient per fer front als 150.000 exàmens que es fan cada any a Catalunya". Durant la roda de premsa, que ha tingut lloc a la seu de la patronal PIMECJaume Valls, portaveu de la plataforma Les Autoescoles Diuen Prou, ha assegurat que 100 negocis vinculats al carnet de conduir ja han hagut de tancar. "Si la vaga no s'acaba abans del 15 de setembre, en seran 200". 

Per tot això, si cap de les propostes tira endavant per solucionar la vaga sindical, les autoescoles també sol·licitaran a l'Estat que es plantegi la possibilitat de privatitzar el servei d'examinadors. I en el cas que es tanqui el conflicte, calculen que la situació no es normalitzarà fins a Setmana Santa. Però si s'allarga, ho tenen clar: "El col·lapse, una carnisseria d'autoescoles sense precedents al nostre país". Segons càlculs de la Confederació Nacional d'Autoescoles (CNAE), les pèrdues econòmiques per les aturades del juny i el juliol pugen a 42 milions d'euros.