L'oposició demana el cap del president d'Aena pel caos del Prat

Nacionalistes, PSOE i Podem acusen el Govern de creuar-se braços durant el primer mes del conflicte d'Eulen

De la Serna rebutja cessar Vargas i assegura que es van fer coses tot i que no sortissin als mitjans de comunicació

zentauroepp39867757 de la serna170830215740

zentauroepp39867757 de la serna170830215740 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró / Madrid

Desenes de milers de passatgers van perdre vols o van haver de presentar-se a l'aeroport del Prat amb moltes hores d'antelació suportant llarguíssimes cues a causa del conflicte laboral dels vigilants d'Eulen sense que el Govern central fes res per evitar-ho durant el primer mes. Aquest és el diagnòstic compartit pel PSOE, Units Podem, ERC i el PDCat, que també han coincidit a assenyalar un culpable: el president d'Aena, José Manuel Vargas, de qui han demanat el cessament durant la compareixença parlamentària protagonitzada aquest dimecres pel ministre de Foment, Íñigo de la Serna.

A Vargas li han atribuït, a més, haver prioritzat l'estalvi de costos a l'hora de concedir els contractes amb les empreses privades de seguretat, propiciant el deteriorament de les condicions laborals dels vigilants. Una bomba de rellotgeria que ha esclatat al Prat, com en el futur ho pot fer en altres aeroports.

Cap d'aquests arguments ha servit perquè De la Serna deixi caure Vargas. Al contrari, l'ha defensat sostenint per una banda que Aena no es podia ficar en la negociació laboral d'una empresa concessionària i, de l'altra, que es va actuar des del primer moment, encara que des de l'ombra, sense projecció als mitjans de comunicació.

La Guàrdia Civil seguirà 

La Guàrdia Civil seguirà En qualsevol cas, el ministre s'ha compromès a mantenir el reforç de la Guàrdia Civil mentre “calgui”. Un compromís anunciat amb la vista posada en la nova vaga que podria començar el 8 de setembre si Eulen insisteix a mantenir els acomiadaments i sancions a quatre treballadors.

La presència de la Guàrdia Civil era necessària per una qüestió de seguretat, “a l'estar l'alerta antiterrorista en el nivell quatre sobre cinc”, ha assegurat el ministre, i pel risc d'atemptat aprofitant aglomeracions de persones “com s'ha pogut veure”, en referència a l'atemptat de la Rambla.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, De la Serna s'ha mostrat confiat que amb el laude obligatori que aquest dijous al migdia dictarà Marcos Peña, l'àrbitre nomenat pel Govern, quedarà resolt el conflicte laboral, atès que el seu incompliment per “alguna de les parts comporta les sancions previstes en la legislació”. Aquesta setmana es constituirà també el grup de treball que ha d'establir "un marc global" per a les condicions laborals dels vigilants de les empreses privades de seguretat.