L'enigma del pantà de Susqueda commociona el Maresme

Els joves d'Arenys de Munt i Cabrils desapareguts estan arrelats a la vida dels seus pobles

L'opció que s'hagin esfumat voluntàriament sembla cada vegada més remota

La investigació confirma que al vehicle hi havia una pedra de grans dimensions. / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La desaparició del Marc (Arenys de Munt, 23 anys) i la Paula (Cabrils, 21 anys) al pantà de Susqueda cada vegada acumula més interrogants i resol menys incògnites. El Marc és monitor de les 'Catecolònies' d'Arenys de Munt, unes convivències que es mimen a la localitat i en que participen gairebé tots els petits. Estudia Enginyeria Forestal i junt amb els seus pares i la seva germana formaven la banda En Família cada 21 de juny per participar en les actuacions que es munten a la població amb motiu del Dia Mundial de la Música. La Paula, filla d'una mestra de Cabrils i resident en una casa del barri de La Gleva, està prou unida als seus amics perquè ara ells viatgin cada dia fins a l'embassament per trobar-la. Són dos joves "responsables" que estaven completament arrelats a la vida dels seus pobles. Que hagin decidit esfumar-se voluntàriament és cada vegada una opció més inversemblant. 

Sis dies de silenci 

La parella va explicar dijous passat que se n'anava d'excursió al pantà de Susqueda per practicar amb caiac. Però ningú ha tornat a saber-ne res. El seu Opel Zafira ha aparegut al fons de l'embassament i va ser reflotat dimarts. Al seu interior, durant la inspecció ocular, els Mossos d'Esquadra van trobar una pedra que podria haver-se utilitzat per mantenir pressionat l'accelerador del cotxe sense necessitat de cap conductor. També van recuperar altres pertinences i la seva documentació personal. Els investigadors van trobar una nota escrita a mà amb reflexions que tenen en compte per resoldre per què s'han esvaït. En cap cas pot parlar-se de nota de suïcidi. 

El lloc per on va caure el vehicle fins a l'embassament és tan escarpat que resulta difícil que la caiguda fos accidental. El fet que ni dins del cotxe, ni tampoc al seu voltant, hagi aparegut cap cos, va també en contra d'aquesta possibilitat. El rastreig dels bussos, malgrat que la visibilitat amb què treballen els submarinistes que segueixen pentinant el fons on va ser trobat l'Opel Zafira -a uns sis metres de profunditat- és molt dolenta, és exhaustiu. Ja haurien d'haver aparegut. Per aquests motius la hipòtesi que els joves haguessin patit un accident està gairebé descartada. A més, les troballes de la pedra dins del cotxe i del caiac -punxat i mig submergit pel pes de pedres col·locades estratègicament- reforcen la possibilitat que algú tractés d'enfonsar-los intencionadament en les aigües del pantà. 

Col·laboració ciutadana

Els Mossos van distribuir dimarts a la tarda, arran d'aquests descobriments, les fotografies dels dos joves, fetes a l'entrar en un caixer automàtic divendres al matí. Durant aquests dies, la col·laboració ciutadana, en forma de trucades al 112, ha sigut constant. Cap d'aquestes informacions, no obstant, s'ha pogut confirmar. Des d'aquest divendres, estan oficialment desapareguts. I el seu rastre s'esvaeix al pantà, el lloc on ells van dir que es dirigien.

Descartat l'origen accidental de la desaparició, gairebé pels mateixos motius, per als investigadors no té sentit parlar d'un suïcidi. Les famílies s'agafen ara a la possibilitat més esperançadora de totes: que es tracti d'una fugida voluntària.

Notícies relacionades

Per als policies, no obstant, aquesta opció té poc pes. Són dues persones que s'haurien de conjurar -i mantenir-se ferms malgrat la inquietud que ha sembrat la seva marxa- per no donar cap senyal de vida durant aquest temps. Per això, i tot i que encara no s'ha trobat cap evidència que ho recolzi, que es tracti d'una desaparició criminal cobra força amb el pas de les hores. El problema és que, si ha sigut un crim, ¿quin és el mòbil

Pobles commocionats 

L'alcalde d'Arenys de Munt, Joan Rabasseda, ha demanat respecte per les famílies, que han sol·licitat discreció als seus veïns si parlen amb la premsa, cosa que tots semblen decidits a mantenir. Sí que ha explicat a aquest diari que el suport del consistori als pares "és constant" i ha desitjat que el cas es resolgui de la "millor manera possible" i "com més aviat millor". Perquè aquesta desaparició "ha commocionat" tota la localitat, especialment "els més joves".