gota freda

Vols desviats, carreteres tallades i inundacions per les fortes pluges

El pas d'una gota freda provoca intenses tempestes de calamarsa i aigua al sud i el centre de la Península

Màlaga, Toledo i Madrid han sigut les ciutats més castigades

cmontanyes39842525 toledo170828192241 / MARISCAL

cmontanyes39842525 toledo170828192241
cmontanyes39842495 toledo170828192306

/

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Les intenses tempestes que mantenen en alerta per pluja 27 províncies del centre i el sud peninsular han provocat el desviament de vols a l'aeroport de Màlagatalls de carreteres i inundacions de locals i carrers, principalment en punts de les comunitats d'Andalusia, Madrid i Castella-la Manxa.

Les intenses precipitacions que van caure dilluns, amb acumulacions de fins a 40 litres per metre quadrat en una hora a la província de Màlaga, van ser causades per un fenomen meteorològic conegut com a DANA (depressió aïllada de nivells alts), abans coneguda com a gota freda, que posseeix un alt contingut d'humitat captada de la circulació d'aire subtropical.

Aquesta pertorbació meteorològica va acompanyada de xàfecs molt forts, i de calamarsa grossa i ratxes de vent intenses en alguns punts.

Sis vols desviats a Màlaga

A causa d'aquestes inclemències, sis vols que tenien previst aterrar dilluns al matí a l'aeroport de Màlaga-Costa del Sol van ser desviats, quatre a l'aeroport de Sevilla, un altre al de Granada-Jaén i un altre al d'Almeria. També a la província de Màlaga, el desbordament d'un rierol va obligar a tallar el trànsit, fins a les 16.00 hores, a la carretera N-331 al seu pas per Antequera, amb nombrosos carrers i vivendes inundats.

A la Comunitat de Madrid, els bombers havien fet fins a les cinc de la tarda un total de 266 intervencions, la majoria en soterranis inundats, danys en locals o bosses d'aigua a la via pública; encara que fins aleshores no s'havien produït danys personals. Els municipis madrilenys més afectats són Parla, Getafe, Pinto, Torrejón de la Calzada, Collado Mediano, Las Rozas, Collado Villalba, El Escorial i Alcalá de Henares.

A Toledo, els bombers de la ciutat van fet 22 sortides per caiguda de branques, esllavissades a la carretera d'El Valle i acumulacions d'aigua en algunes zones de la ciutat, mentre que a la província de Lleó van provocar tres esllavissaments que van deixar incomunicat per carretera el petit poble lleonès de Peñalba de Santiago, a prop de Ponferrada.

Pronòstic complicat

La DANA evolucionarà aquest dimarts cap a l'est, des del sud d'Aragó fins a Almeria, encara que es preveuen tempestes en altres zones, com la meitat occidental. La Comunitat de Madrid i totes les províncies de Castella-la Manxa seguiran en alerta taronja per fortes pluges.

Notícies relacionades

Protecció Civil recomana extremar les precaucions, i tenint en compte la dificultat de pronosticar amb exactitud la intensitat de la DANA, aconsella als ciutadans que estiguin permanentment informats de l'evolució dels canvis meteorològics. Recomana extremar precaucions si condueixen, i que evitin travessar trams inundats, o intentin salvar el vehicle enmig de pluges torrencials. Així mateix, aconsellen col·locar-se a prop dels edificis per protegir-se dels llamps, i si els agafa a la muntanya, evitar refugiar-se sota els arbres o a prop de filats i objectes metàl·lics. 

Les zones amb més probabilitat de tempestes fortes seran Galícia, el Cantàbric oriental, Navarra i el quadrant sud-est peninsular. Seran persistents en zones de l'extrem sud-est d'Andalusia i a Múrcia, on també podrien ser molt fortes. De moment Catalunya queda al marge del fenomen, si bé es pot registrar alguna precipitació al Pirineu.