CONFLICTE LABORAL

Trànsit pretén imposar serveis mínims del 50% en la vaga d'examinadors

El col·lectiu manté la convocatòria de vaga indefinida a partir del 4 de setembre per la negativa de la DGT a la pujada salarial que reclama

 

  / ACN / LUCIA BLANCO

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró / Madrid

La vaga indefinida que els examinadors de trànsit portaran a terme a partir del 4 de setembre comptarà amb serveis mínims que la Direcció General de Trànsit (DGT) pretén que siguin del 50%. Al no tractar-se d'un servei essencial, aquesta mena de convocatòries no compten habitualment amb serveis mínims, però la durada i amplitud previstes de la protesta ha portat Trànsit a buscar un mecanisme jurídic per "protegir el dret dels ciutadans a obtenir el carnet de conduir". 130.000 alumnes d'autoescoles de tot Espanya es podrien quedar sense poder fer l'examen pràctic al setembre si es portés a terme una vaga total.

El director general de Trànsit, Gregorio Serrano, ha manifestat les seves intencions a la reunió mantinguda aquest dimarts amb representants del comitè de vaga dels examinadors, en què no s'ha arribat a cap acord. Al principi de la reunió, Serrano ha reiterat que la DGT no té competències per atendre la seva principal reivindicació, un increment de 250 euros bruts al mes del complement específic que cobren els examinadors.

Negativa de Montoro

Serrano ha recordat que ha exposat en reiterades ocasions davant el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública els arguments dels examinadors, però el departament encapçalat per Cristóbal Montoro els ha respost invariablement que no es poden aprovar pujades salarials al marge de la resta de funcionaris de l'Estat que també aspiren a aquestes pujades retributives. Per a totes les altres qüestions de millores professionals, que siguin competència de la DGT, el director general ha reiterat la seva absoluta disponibilitat per tractar tots els temes que considerin oportuns.

Davant d'aquesta postura inamovible, els examinadors han manifestat la seva decisió de mantenir la vaga i Serrano els ha respost amb una proposta de serveis mínims del 65%, rebutjada clarament pels examinadors, que s'han mostrat disposats a acceptar que siguin d'un 20%. Encara que consideren que al no tractar-se d'un servei essencial no haurien d'existir, s'han mostrat disposats a acceptar-los en aquest percentatge "per no perjudicar els ciutadans".

Reunió llarga i infructuosa

Serrano ha qualificat la xifra d'"insuficient" però s'ha avingut a rebaixar la seva proposta al 50%, un percentatge que per a l'Associació d'Examinadors de Trànsit (Asextra) segueix sent "abusiu i desproporcionat". L'associació ha encarregat als seus serveis jurídics que estudiïn la viabilitat d'impugnar-los ja que aquests funcionaris no presten un servei essencial.

Notícies relacionades

La delegada d'Asextra a Galícia, Vanesa Fernández, ha lamentat a la sortida de la reunió que hagi sigut "molt llarga, de quatre hores, però totalment infructuosa" perquè "la DGT no ha plantejat cap proposta que permeti desbloquejar el conflicte".

Els examinadors de trànsit van començar la vaga al mes de juny i van allargar les aturades a tots els dilluns, dimarts i dimecres del juliol. Després del fracàs en les negociacions amb la DGT, el col·lectiu va decidir convocar vaga indefinida a totes les províncies a partir del 4 de setembre, durant la jornada completa i tots els dies de la setmana. Des que van començar les aturades s'han suspès unes 80.000 proves pràctiques de conduir.