ALERTA ALIMENTÀRIA

Detinguts dos holandesos per l'escàndol dels ous contaminats

Els sospitosos són administradors d'una empresa de desinfeccions que haurien usat fipronil

zentauroepp39699278 members of the world brotherhood of the huge omelet crack eg170815155841

zentauroepp39699278 members of the world brotherhood of the huge omelet crack eg170815155841 / JOHN THYS

1
Es llegeix en minuts

Dos homes han sigut arrestats després de declarar aquest dimarts davant un tribunal holandès al voltant de la investigació per la comercialització d'ous contaminats per l'insecticida fipronil, que ha afectat Europa en les últimes setmanes.

Els dos homes, identificats per la premsa holandesa com a Martin van de B., de 31 anys, i Mathijs IJ, de 24 anys, administradors d'una empresa de desinfeccions, han comparegut a porta tancada davant un jutge de la ciutat de Zwolle, al centre dels Països Baixos. 

"El jutge ha decidit que hi havia suficients indicis per mantenir detinguts els dos homes", segons el tribunal de la província d'Overijssel. El fiscal els acusa d'haver utilitzat l'insecticida fipronil a les granges avícoles holandeses i, amb això, haver posat en perill la sanitat pública ja que es tracta d'un biocida prohibit.

Els dos homes van ser detinguts dijous passat arran de registres en diverses empreses als Països Baixos i Bèlgica. 

Els ous contaminats amb fipronil s'han trobat en 17 països europeus i a Hong Kong, encara que França tem que encara hi hagi unitats a la venda.

Els danys a les granges avícoles franceses es calculen de moment en uns 150 milions d'euros, segons la patronal dels agricultors del sud dels Països Baixos, ZLTO. També es compten per desenes de milions d'euros les pèrdues ocasionades als supermercats.

Notícies relacionades

El fipronil és un insecticida que s'usa habitualment per als animals de companyia contra els polls, les puces i els àcars però el seu ús està prohibit per a animals destinats a la cadena alimentària a Europa.

La Unió Europea insisteix en el fet que no hi ha risc per a la població encara que l'Organització Mundial de la Salut sosté que el fipronil pot ser perillós en grans quantitats per als ronyons, el fetge i la tiroide.