alerta alimentària a europa

L'escàndol dels ous contaminats ja afecta set països

Milions d'ous amb el pesticida fipronil han arribat a Holanda, Bèlgica, Alemanya, França, el Regne Unit, Suïssa i Suècia

La Comissió Europea investiga si Bèlgica va reaccionar tard davant la crisi

Holanda destrueix la seva producció. França, el Regne Unit, Suïssa i Suècia analitzen ous pel cas del fiproni. / EFE

2
Es llegeix en minuts

L'escàndol dels ous contaminats amb fipronil, un insecticida prohibit per a ús alimentari a la Unió Europea (UE), ja afecta set països del continent. Per ara, Alemanya, Bèlgica, Holanda, França, el Regne Unit, Suïssa i Suècia han detectat la presència al seu territori d'ous amb traces d'aquest tòxic.

¿L'origen de la contaminació? Segons les anàlisis publicades, va ser l'empresa holandesa Chick Friends la que va distribuir a granges avícoles un producte antiparasitari amb fipronil, si bé va ser Poultry Vision, una empresa belga de la província d'Anvers, la que va proporcionar la substància. Des de les granges que van utilitzar el tractament, segons sembla limitades a Holanda i Bèlgica, milions d'ous contaminats amb fipronil han arribat als citats països.

Des del juny

La crisi va saltar als mitjans de comunicació a principis d'aquest agost, però es remunta al juny, quan l'autoritat responsable de la seguretat alimentària a Bèlgica, l'Afsca, va detectar per primera vegada la substància en partides d'ous. No va ser, no obstant, fins al 20 de juliol quan Bèlgica va informar les autoritats comunitàries a través del sistema d'alerta ràpida europeu (Rasff).

Després de la notificació per part de Bèlgica, Holanda i Alemanya van informar la UE sobre l'existència al seu territori d'ous contaminats amb friponil. El cap de setmana passat Amsterdam va notificar la distribució d'ous contaminats a Suècia i Suïssa, i Berlín a França i el Regne Unit.

La Comissió Europea (CE) ha decidit avui obrir una investigació per analitzar si Bèlgica va reaccionar tard en l'escàndol. "Hi ha una investigació en marxa per establir amb precisió quan ho van saber les autoritats belgues, així que de moment no tenim cap confirmació sobre si es van infringir les normes", ha indicat la portaveu comunitària Mina Andreeva durant la roda de premsa diària de la CE.

Límit superat

Notícies relacionades

Fins avui, l'Afsca belga ha intentat tranquil·litzar els consumidors i ha assegurat que els nivells detectats a les granges del país no han superat límits de risc, mentre que 51 granges continuen  bloquejades. Però en una sèrie d'anàlisis complementàries, l'Afsca conclou que les mostres d'una de les 86 empreses analitzades, que en una primera anàlisi contenien 0,076 mg/kg de fipronil, han sobrepassat el límit "segur", amb una taxa de 0,92 mg/kg.

A Holanda, amb 200 granges bloquejades, ja es xifren en diversos milions d'euros les pèrdues per als avicultors. L'autoritat holandesa de seguretat alimentària (NVWA) inspecciona avui la cria de pollastres d'engreix per saber si es veu afectada per l'escàndol, davant el temor que Chick Friend distribuís també a les càrnies.

Temes:

Alimentació Ous