ELL MAI HO FARIA

Els catalans encara abandonen 22.000 mascotes cada any

Cada 18 minuts algú es deprèn d'un gat, un gos o una fura

La xifra s'ha reduït poc més d'un 9% en 10 anys però els centres d'acollida segueixen saturats

Un perro en el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona

Un perro en el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona

2
Es llegeix en minuts
Maria Girona / Barcelona

L’abandonament de gossos, gats i fures a Catalunya ha descendit el 9,6% en 10 anys, de 24.600 el 2005 a 22.215 el 2015. Però es tracta d’una xifra encara massa elevada, tenint en compte que la legislació de protecció animal catalana és la més avançada de l’Estat. Són les dades d’un informe presentat ahir pel cos d’Agents Rurals, responsable de l’estudi, juntament amb investigadors de la Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Diputació de Barcelona. Els autors van comparar les xifres d’entrades en centres d’acollida i van encreuar aquestes i altres dades amb les del 2005.  

    

Cada 18 minuts es va abandonar una mascota a Catalunya el 2015. L’informe constata que el microxip no acaba de ser una mesura efectiva per evitar els abandonaments. Malgrat l’obligatorietat d’identificar-los, només el 24% dels gossos rescatats el tenia. La xifra és encara més alarmant en els gats acollits: únicament el 5% el portava. En la pràctica, els centres fan la lectura de l’aparell, localitzen el propietari de l’animal, el truquen per telèfon i aquest es desentén sense que se’l penalitzi per això.

    

«Les xifres d’animals identificats continuen sent molt baixes, quan haurien d’estar a prop del 100% perquè ho obliga la llei. La majoria dels centres enquestats pensen que la situació ha empitjorat o es troba estancada», explicava la investigadora de la Fundació Affinity, Paula Calvo.

    

Una dada positiva és que 6.904 animals perduts van ser recollits pels seus propietaris. A més, les adopcions han crescut. En el cas dels gossos, més del 61% dels que van arribar als centres van trobar una nova llar, el 7% més que el 2005. L’adopció de gats es va incrementar el 15%. En concret, els Agents Rurals consideren preocupant que l’11% dels animals recollits es queden per un llarg període als centres d’acollida.

VACUNES

Els autors de l’informe també van voler destacar la importància que aquests centres ofereixin animals en adopció ja amb microxip, amb les vacunes al dia i amb els documents pertinents. Gràcies a això, l’adopció és una opció cada vegada més atractiva per a aquells que volen una companyia animal a casa.

Notícies relacionades

    

«El mateix nombre de centres d’acollida alberga el 16% més animals en les seves instal·lacions respecte al 2005», va destacar Calvo, que va afegir que gran part d’això es deu al fet que existeix «una baixa implicació muni­cipal».