COL·LAPSE ADMINISTRATIU

Vaga d'examinadors de trànsit: Ni repesca al setembre

El RACC calcula més de 130.000 alumnes afectats aquest mes si la vaga d'examinadors segueix i es torna indefinida

  / ACN / LUCIA BLANCO

 
zentauroepp39431300 madrid 24 07 2017 sociedad autoescuelas catalanas y madrile 170724142739

/

2
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

La magnitud de la tragèdia té assignats una infinitat de noms i cognoms i un sol nombre, però d'una dimensió que tomba d'esquena: 130.000. Aquestes són les persones que es veurien afectades a tot Espanya en el cas que la vaga d'examinadors de trànsit es reprengués al setembre, quan l'Associació d'Examinadors de Trànsit (Asextra) es planteja una aturada indefinida després de la treva d'agost si no varien les condicions actuals. El guarisme també seria d'impacte a Catalunya, on el club automobilístic calcula uns 20.300 afectats. 

L'estimació del RACC no és intranscendent, ja que compta amb la xarxa d'autoescoles més gran d'Espanya, amb 85 centres i més de 12.000 alumnes, i és bona coneixedora de la situació de curtcircuit que s'acosta si no hi ha un pacte que avui dia es veu remot, atenent les pulsions que arriben per part d'Asextra i del Govern. 

La DGT eleva a 71.000 les proves suspeses des que va començar l'aturada

A falta de concretar les estimacions al setembre, el director general de Trànsit, Gregorio Serrano, va informar que s'han efectuat 120.000 exàmens pràctics per obtenir el permís de conduir entre el 19 de juny i el que portem de juliol, mentre que se n'han suspès uns 71.000.

Serrano va reconèixer que tres de cada quatre examinadors estan secundant la protesta, però va negar que s'hagi produït una "paràlisi total" del sistema, recordant, a més, que els dijous i divendres no hi ha vaga. Una anàlisi i uns guarismes que poc tenen a veure amb els que anuncien les autoescoles, que parlaven d'una suspensió d'almenys 150.000 tests ja a mitjans de juliol. Segons els seus càlculs, el conflicte afecta les més de 40.000 persones que treballen en les prop de 9.000 autoescoles espanyoles.

Reformes

El RACC també qüestiona la perspectiva governamental i sosté la necessitat d'una modificació "a fons" de l'actual sistema per obtenir el carnet de conduir, impulsant un model que garanteixi un increment de la qualitat formativa, avanç en la implantació de la formació contínua i que modernitzi el procés d'obtenció del permís per fer-lo més àgil i adequat a les necessitats actuals.

Les postures segueixen enfrontades i no s'entreveu un indici d'esperança per posar fi al conflicte i, així, al bloqueig administratiu que té en suspens professionals i alumnes. Si no es produeixen novetats de calat, els examinadors mantenen la seva intenció de reprendre la vaga el 4 de setembre, aquesta vegada de manera indefinida.

Els examinadors demanen cobrar 230 euros bruts més al mes

Notícies relacionades

"Sabem que això és un pal increïble per a les autoescoles i per als alumnes, i volem que sàpiguen que no és agradable per a nosaltres. Però veient l'incompliment del Govern d'apujar-nos el sou [a través d'un complement específic que suposaria un augment d'"uns 230 euros bruts al mes] tal com es van comprometre en les negociacions de fa 2 i 10 anys, no ens queda cap més alternativa", detalla Gustavo Palma delegat d'Asextra a Barcelona.

La rèplica la brinda Serrano, que fa pronosticar un setembre gris quan avança que la Direcció General de Trànsit seguirà cooperant amb tot el que estigui a la seva mà per atendre les demandes dels examinadors, però que entre aquestes atribucions no hi ha la d'apujar els salaris dels funcionaris