GOOGLE ELS DEDICA EL SEU 'DOODLE'

El dia dels avis de Jesús i de tothom

Santa Anna i sant Joaquim, pares de la Verge Maria, són l'excusa per a la festivitat del Dia dels Avis

gengiskan2

gengiskan2

2
Es llegeix en minuts

El Dia dels Avis se celebra avui, 26 de juliol, per ser la festivitat de Santa Anna i Sant Joaquim, pares de la Verge Maria i avis, per tant, de Jesucrist. Aquesta data es commemora en molts països de tradició catòlica de Llatinoamèrica, així com en alguns d'Europa, entre ells Espanya. Google s'ha sumat a la celebració amb un 'doodle'

Imatge del 'doodle' dedicat als avis. / GOOGLE

L'home amb més nets de la història, no obstant, té poc a veure amb la cristiandat. L'emperador mongol Gengis Kan (1162-1227) va tenir centenars de fills -les fonts històriques no són precises, però algunes parlen de més d'un miler-, a conseqüència del seu desaforat apetit sexual i del gran nombre de concubines de qui va disposar com a emperador. A més, alguns dels seus descendents es van aplicar a seguir el seu exemple procreador: un dels seus fills va engendrar al seu torn 40 descendents, i un dels seus nets en va tenir 22.

Gengis Kan va unificar al segle XIII les tribus nòmades del centre d'Àsia per fundar el vast imperi mongol, que s'estenia des del Pacífic fins al Mediterrani oriental i des de Sibèria fins a l'Índia. Hàbil estrateg i defensor a ultrança de la més fèrria disciplina militar, el conquistador se solia mostrar implacable en molts dels territoris conquistats, fins al punt d'ordenar en ocasions matances massives per terroritzar els pobles sotmesos.

L'expansió de la seva estirp va ser tan gran que un estudi genètic internacional va concloure que 16 milions dels actuals pobladors de l'Àsia central conserven el seu cromosoma, i que un de cada 200 homes que habiten avui el món descendeix del conquistador mongol.

Sant Joaquim i santa Ana

La història dels avis materns de Jesús és menys èpica. Sant Joaquim, segons la tradició catòlica i ortodoxa, pare de Maria i marit de santa Anna, era natural de Natzaret i els seus pares van ser Matat i Estha. El que es coneix de la vida de santa Anna (en hebreu i àrab, Hannah) està basat en els Evangelis apòcrifs, no admesos per l'Església. Segons aquestes fonts, santa Anna era natural de Betlem i els seus pares eren Matan i Emerenciana. La família descendia del rei David i de Leví.

Notícies relacionades

L'oenagé Missatgers de la Pau celebra el Dia dels Avis en aquesta data des del 1998. L'organització destaca que, en els casos en què els pares no poden cuidar els seus fills, són els avis els que n'assumeixen el paper de tutors. Aquesta circumstància s'ha vist accentuada aquests últims anys degut a la crisi econòmica, que ha convertit els avis no només en cuidadors dels seus nets sinó, fins i tot, en mantenidors de l'economia familiar amb les seves pensions.

L'ONU, per la seva part, promou la celebració a nivell internacional d'una jornada que recorda les persones grans en general: el Dia Internacional de les Persones d'Edat, l'1 d'octubre.