TRASTORNS DE L'ALIMENTACIÓ

El CAC demana retirar 16 continguts d'internet per promoure l'anorèxia i la bulímia

Sol·licita a Google, Facebook, Tumblr i Automattic que eliminin 10 perfils de les xarxes socials i 6 blogs

El Consell reclama una regulació més estricta per garantir el veto als continguts contraris a la llei a la xarxa

zentauroepp28880542 anorexia170713163627

zentauroepp28880542 anorexia170713163627

1
Es llegeix en minuts

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha demanat a quatre proveïdors de serveis d’internet que retirin 16 continguts que promouen l’anorèxia i la bulímia. Són 10 perfils de xarxes socials i de sis blogs que inciten a l’anorèxia i la bulímia o promouen la creació d’una identitat global favorable als trastorns alimentaris, segons va informar ahir l’organisme.

Els proveïdors de serveis que allotgen els 16 continguts són Google, Facebook, Tumblr i Automattic. L’acció del CAC es va iniciar per una sèrie de queixes presentades per l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia (Acab).

El CAC també demana una regulació més estricta per poder garantir la retirada de continguts contraris a la llei a internet. Després d’investigar el cas, l’organisme conclou que les xarxes socials poden actuar com un trampolí per a la creació de comunitats de persones amb un objectiu comú en l’àmbit dels paràmetres estètics del cos, i que es reconeixen per experiències vitals com la lluita contra el desig de menjar, el vòmit i l’ocultació del trastorn.

Els continguts analitzats i les vies usades per difondre’ls poden actuar com un espai de referència que impulsa conductes imitatives de pràctiques contràries a la salut, a partir de crear comunitats virtuals.

L’informe detecta continguts de dos tipus: els elements susceptibles d’incitar a pràctiques contra la salut, que apareixen en 14 casos amb dietes, conductes autolesives i la recomanació de prendre medecines i drogues, i els que promouen una identitat local identificada amb trastorns alimentaris, amb 15 referències.

SIS INFORMES

Notícies relacionades

El CAC, que ja el 2015 va iniciar accions a internet, ha fet, amb aquest, sis informes: dos sobre webs amb pornografia infantil, dos sobre webs que promouen la violència masclista i un sobre continguts de risc relacionats amb el suïcidi.

Les actuacions del CAC s’han saldat amb la retirada, en el cas de la violència masclista, de cinc vídeos denunciats i tres blogs. Arran de l’informe sobre el suïcidi es van retirar quatre continguts i se’n van modificar dos més.