TRAGÈDIA A OSCA

Naiara, la nena assassinada a Sabiñánigo, va ser torturada durant 12 hores

Els serveis socials han retirat a l'àvia la custòdia de les seves altres dues netes

2
Es llegeix en minuts

Naiara, la nena de 8 anys assassinada a Sabiñánigo (Osca) pel seu oncle, va ser objecte de tortures diverses al llarg de 12 hores abans que el seu agressor sol·licités l'ajuda dels serveis mèdics d'emergències.

Segons han informat a Efe fonts judicials, la nena, en el moment de ser atesa pels equips sanitaris, dijous passat, presentava contusions diverses per tot el cos, senyals d'haver estat lligada de mans i forts cops al cap.

També mostrava signes d'haver sigut obligada a estar de genolls sobre petites pedres per incrementar el dolor sofert.

Totes aquestes lesions, inclòs un possible trencament de melsa, van obligar a traslladar-la immediatament a l'Hospital Miguel Servet de Saragossa, on va morir divendres, dia 7, a causa de la gravetat d'algunes de les ferides.

La importància i les característiques de les lesions van portar els especialistes a posar en qüestió de manera immediata la versió del presumpte agressor, que va relatar que la criatura havia caigut per una escala, i a denunciar que podia haver rebut una brutal pallissa.

Les investigacions després de la seva mort apunten que la nena va ser víctima de tota mena de tortures dijous passat entre les tres de la matinada i les tres de la tarda, moment en què el sospitós va requerir la presència de les emergències mèdiques.

DUES NENES MÉS

El seu testimoni inicial va quedar desvirtuat tant per la gravetat de les lesions com pel testimoni de les seves altres dues nebodes -amb qui Naiara convivia a casa de la seva àvia, encarregada de la custòdia de totes tres-, que van narrar a la jutge instructora del cas que el seu oncle "tenia mania" a la nena i que per aquesta raó la maltractava de manera brutal.

El mateix detingut va confessar finalment davant la instructora ser el responsable de les atrocitats sofertes per Naiara, tant en aquesta ocasió com en altres d'anteriors.

Les fonts citades han explicat que fins i tot els responsables de la investigació es van veure "profundament afectats" a mesura que coneixien les tortures a què era sotmesa la nena com a càstig pel seu oncle, a qui titllen de "bèstia humana".

Les dades aportades al jutjat revelen que la menor havia sigut enviada des de Saragossa a Sabiñánigo per l'actual company sentimental de la seva mare, una dona d'origen argentí que tenia dues filles, entre elles Naiara, en el moment de casar-se i que en va tenir dues més amb la seva actual parella.

Segons sembla, el padrastre havia enviat la nena amb la seva mare i amb el seu germà com a càstig per "negar-se a estudiar".

Les fonts citades han explicat que tant el padrastre com l'àvia, que s'encarregava de la custòdia de Naiara i de dues netes més, "no veien malament" els càstigs que se li infligien a la nena.

Per aquesta raó, i a instàncies de la fiscalia, els serveis socials del Govern aragonès han retirat a l'àvia la custòdia de les seves dues netes, a l'espera de conèixer el resultat de la investigació.

Notícies relacionades

Segons les fonts referides, el perfil del detingut, empresonat des de dissabte passat al centre penitenciari de Zuera (Saragossa), és el d'una persona que es va criar en un entorn de maltractaments i que veu amb "normalitat" els càstigs físics com a forma d'educar, una visió que compartirien tant el seu germà com la seva mare.

El pare de Naiara, Manuel Briones, va manifestar ahir el seu desig de viatjar a Espanya des de Xile per fer-se càrrec del cos de la nena i sol·licitar la seva repatriació.